wtorek, 3 grudnia 2024

Zupa szczawiowa kremowa


Z
upa szczawiowa kremowa. 


SKŁADNIKI:


słoiczek szczawiu

marchewka

pietruszka korzeń

kilka ziemniaków

seler kawałek ( np. 1/4 szt.)

1 łyżka serka mascarpone 

4 jaja

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

2 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

1/3 łyżeczki kurkumy (można pominąć)


Przygotowanie:

Obierz warzywa i dobrze opłukaj. Pokrój obrane warzywa w drobną kostkę. Do garnka wlej oliwę i podsmaż warzywa kilka minut. Wlej wodę około litra lub więcej i ugotuj wywar z warzyw z liściem laurowym i zielem angielskim około10 minut przede wszystkim do miękkości ziemniaków. Odcedź szczaw ze słoika (można szczaw  podsmażyć na łyżce masła zanim trafi do zupy). Przełoż go do zupy i gotuj chwilkę. Serek mascarpone zahartuj z niewielką ilością gorącej zupy i wmieszaj do zupy. W razie potrzeby gdyby okozało się za mało kremowe - dodaj jeszcze łyżkę serka. Ugotuj jajka na pół-twardo. Dopraw zupę pieprzem i kurkumą. Podawaj z jajem i grzankami.