środa, 4 grudnia 2024

Piernik zaparzany

 

Piernik zaparzany. Jest mieciutki, wilgotny dzięki wrzącej wodzie, którą wlewa się w ostatniej chwili przygotowania. Swoje ciasto upiekłam w kwadratowej formie 30x30cm, ale myślę że w keksowej będzie się dobrze prezentował. Wystudzone ciasto polałam lukrem przygotowanym z 3 łyżek cukru pudru i 2 łyżeczek mocno naparzonej herbaty earl grey oraz udekorowałam rozmarynem. 


Składniki:


320 g mąki (dałam orkiszową typ 630)

100 g miękkiego masła

2 jaja L

1/2 szklanki cukru kokosowego lub innego ciemnego

150 ml melasy trzcinowej (jeśli nie masz dodaj płynny miód)

1 łyżeczka przyprawy do piernika

2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody

1 szklanka wrzącej wody


Przygotowanie:

Natłuść formę i wyłóż papierem do pieczenia. Przesiej mąkę z proszkiem lub sodą i przyprawą do piernika. Miękkie masło ubij z cukrem na puch, potem dodaj po jednym jajku, kiedy masa się połączy wlej melasę i miksuj dalej do połączenia się składników. Dodaj mąkę i krótko zmiksuj tylko do połączenia się ciasta i teraz wlej szklankę gorącej wody, wymieszaj i przelej do formy. Piecz w 180 st.C 30-40 minut (do suchego patyczka). 








wtorek, 3 grudnia 2024

Zupa szczawiowa kremowa


Z
upa szczawiowa kremowa. 


SKŁADNIKI:


słoiczek szczawiu

marchewka

pietruszka korzeń

kilka ziemniaków

seler kawałek ( np. 1/4 szt.)

1 łyżka serka mascarpone 

4 jaja

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

2 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

1/3 łyżeczki kurkumy (można pominąć)


Przygotowanie:

Obierz warzywa i dobrze opłukaj. Pokrój obrane warzywa w drobną kostkę. Do garnka wlej oliwę i podsmaż warzywa kilka minut. Wlej wodę około litra lub więcej i ugotuj wywar z warzyw z liściem laurowym i zielem angielskim około10 minut przede wszystkim do miękkości ziemniaków. Odcedź szczaw ze słoika (można szczaw  podsmażyć na łyżce masła zanim trafi do zupy). Przełoż go do zupy i gotuj chwilkę. Serek mascarpone zahartuj z niewielką ilością gorącej zupy i wmieszaj do zupy. W razie potrzeby gdyby okozało się za mało kremowe - dodaj jeszcze łyżkę serka. Ugotuj jajka na pół-twardo. Dopraw zupę pieprzem i kurkumą. Podawaj z jajem i grzankami.