Pyszne świeże bułeczki w kształcie świątecznego wieńca. Żywa ozdoba z pieczywa na świąteczny stół.
SKŁADNIKI:
500g mąki dowolnej +trochę do podypania
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczki cukru trzcinowego
płaska łyżeczka soli
170 ml ciepłego mleka
70 g rozpuszczonego masła letniego
zioła suszone: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, kminek, mięta, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
W ciepłym mleku z cukrem rozprowadzamy drożdże z jedną łyżką mąki. Czekamy aż zaczyn urośnie ok.10 minut. Następnie wsypujemy mąkę, masło, zołoa i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie odgazowujemy i kształtujemy równe bułeczki.
Na blasze do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia i w odległości od siebie około 1-1,5 cm układamy bułeczki w kształcie koło. Ja na środku blachy położyłam mały talerzyk i wokół niego układałam bułeczki. Przykrywamy je ściereczką, żeby jeszcze raz wyrosły. Kiedy wyrosną, smarujemy każdą bułeczkę wodą i posypujemy ziołami, tak aby każda bułeczka miała inny smak ziół.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopni C przez 45 minut.
Ostrożnie wystudzone bułki przekładamy na talerz aby bułeczki się nie przerwały. Wieniec stawiamy na stole świątecznym.