środa, 8 października 2025

Placuszki piernikowe

Placuszki piernikowe
Pancakes piernikowe z jesiennym aromatem.

Nie ma nic bardziej przytulnego w chłodny poranek niż zapach piernika unoszący się w kuchni. Te puszyste pancakes pachną cynamonem, imbirem i goździkami, a dzięki syropowi klonowemu i jesiennym kwiatom na stole tworzą prawdziwie ciepły klimat.

Idealne na leniwe śniadanie lub weekendowy brunch.


Składniki:


1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej lub mix

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka przyprawy do piernika

szczypta soli

1 jajko

1/2 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego ( dałam wodę gazowaną)

olej do smażenia 

1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego


Przygotowanie:


W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, przyprawy i sól. Dodaj składniki mokre: mleko (wodę) i jajko.

Wymieszaj krótko.

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż placki na średnim ogniu po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.


Podawaj z syropem klonowym, prażonymi orzechami i owocami. Świetnie pasują gruszki, smażone jabłka lub konfitura ze śliwki.


Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:


• Czekoladowe pancakes z gorącymi śliwkami


poniedziałek, 6 października 2025

Pikantne nóżki z kurczaka


Hot nóżki z kurczaka

Ten kurczak to coś dla fanów kuchni azjatyckiej. Lekko ostry, błyszczący, z głębokim smakiem sosu sojowego, chili i imbiru. Idealny z ryżem jaśminowym lub basmat i sałatką z ogórków. To przepis, który z pozoru wygląda na skomplikowany, ale wszystko przygotujesz w 40-45 minut.

Składniki:

6 nóżek kurczaka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
sos
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka koreańskich płatków chili lub gochugaru
2 łyżki mirinu
2 łyżki piwa imbirowego
1 łyżeczka utartego imbiru
1 łyżeczka czosnku granulowanego

Dodatki: ryż, sałatka z ogórka z olejem sezamowym i octem ryżowym, sezam, szczypiorek


Przygotowanie:



Umyj i osusz kurczaka. Dopraw udka kurczaka czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie obtocz je w mące ziemniaczanej.
Wlej olej na patelnię i smaż kurczaka na jasnozłoty kolor.
Połącz składniki sosu, wlej na patelnię i doprowadź do wrzenia.
Dokładnie obtocz kurczaka w sosie, aż będzie całkowicie pokryty. Duś 45 minut do miękkości. W razie potrzeby dolej piwa imbirowego lub mirinu.
Podawaj z sałatką z ogórka i ryżem.