Ten kurczak to coś dla fanów kuchni azjatyckiej. Lekko ostry, błyszczący, z głębokim smakiem sosu sojowego, chili i imbiru. Idealny z ryżem jaśminowym lub basmat i sałatką z ogórków. To przepis, który z pozoru wygląda na skomplikowany, ale wszystko przygotujesz w 40-45 minut.
Składniki:
6 nóżek kurczaka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju kuchennego
sos
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka koreańskich płatków chili lub gochugaru
2 łyżki mirinu
2 łyżki piwa imbirowego
1 łyżeczka utartego imbiru
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Dodatki: ryż, sałatka z ogórka z olejem sezamowym i octem ryżowym, sezam, szczypiorek
Przygotowanie:
Umyj i osusz kurczaka. Dopraw udka kurczaka czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie obtocz je w mące ziemniaczanej.
Wlej olej na patelnię i smaż kurczaka na jasnozłoty kolor.
Połącz składniki sosu, wlej na patelnię i doprowadź do wrzenia.
Dokładnie obtocz kurczaka w sosie, aż będzie całkowicie pokryty. Duś 45 minut do miękkości. W razie potrzeby dolej piwa imbirowego lub mirinu.
Podawaj z sałatką z ogórka i ryżem.