Nie ma nic bardziej przytulnego w chłodny poranek niż zapach piernika unoszący się w kuchni. Te puszyste pancakes pachną cynamonem, imbirem i goździkami, a dzięki syropowi klonowemu i jesiennym kwiatom na stole tworzą prawdziwie ciepły klimat.
Idealne na leniwe śniadanie lub weekendowy brunch.
Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej lub mix
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
1 jajko
1/2 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego ( dałam wodę gazowaną)
olej do smażenia
1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie:
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, przyprawy i sól. Dodaj składniki mokre: mleko (wodę) i jajko.
Wymieszaj krótko.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż placki na średnim ogniu po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Podawaj z syropem klonowym, prażonymi orzechami i owocami. Świetnie pasują gruszki, smażone jabłka lub konfitura ze śliwki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz