środa, 8 października 2025

Placuszki piernikowe

Placuszki piernikowe
Pancakes piernikowe z jesiennym aromatem.

Nie ma nic bardziej przytulnego w chłodny poranek niż zapach piernika unoszący się w kuchni. Te puszyste pancakes pachną cynamonem, imbirem i goździkami, a dzięki syropowi klonowemu i jesiennym kwiatom na stole tworzą prawdziwie ciepły klimat.

Idealne na leniwe śniadanie lub weekendowy brunch.


Składniki:


1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej lub mix

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka przyprawy do piernika

szczypta soli

1 jajko

1/2 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego ( dałam wodę gazowaną)

olej do smażenia 

1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego


Przygotowanie:


W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, przyprawy i sól. Dodaj składniki mokre: mleko (wodę) i jajko.

Wymieszaj krótko.

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż placki na średnim ogniu po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.


Podawaj z syropem klonowym, prażonymi orzechami i owocami. Świetnie pasują gruszki, smażone jabłka lub konfitura ze śliwki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz