sobota, 25 stycznia 2020

Kopytka ze szpinakiem



500 gram ziemniaków
3/4 szklanki mrożonych liści szpinaku
3/4 szklanki mąki ( dowolnej, dałam uniwersalna bezglutenową)
1 łyżeczka soli
1 jajko

Ziemniaki ugotować przepuścić przez praskę i wystudzić. Liście szpinaku lekko odcisnąć i zmiksować. Dodać do ziemniaków mąkę, szpinak i jajo oraz sól. Zagnieść. Uformować wałeczki i pociąć na kopytka. Ugotować w osolonej wodzie.

Podałam z pesto, parmezanem i rukolą.






















































środa, 22 stycznia 2020

Krem z zielonych warzyw i konopi

Zupę przygotowywać można w 15 minut. Krem jest z samych zielonych warzyw:


1-2 łyżki - olej
1 garść - jarmuż
1- garść szpinak
1 szklanka - zielony groszek
1 sztuka - cukinia
1 dymka, ząbek czosnku
mięta  - trochę
1/2 opakowania  - śmietanka z konopi
4 łyżeczki - nasiona z konopi
pieprz  do smaku

skórka z cytryny niewoskowanej


Pokroić dymkę w dość duże kawałki i lekko zacząć podsmażać, w raz z czosnkiem. Dodać pokrojoną cukinię. Wlać wodę  i zacząć gotować. Kiedy zawrze dodać szklankę zielonego groszku, garść jarmużu i szpinaku. Gotować 5 minut. Zmiksować. Doprawić skórką z cytryny, nasionami z konopi oraz śmietanką konopną.



Zupę doprawiłam skórką z cytryny, bez której zupa nie miałaby tego "czegoś" ;).


poniedziałek, 20 stycznia 2020

Energetyczny zielony koktajl z herbatą matcha

Zaczęliśmy dziś dzień wytrawnym zielonym koktajlem. Można dosłodzić miodem.


1 łyżeczka herbaty matcha
1 szklanka wody o temp. 80˚ C
sok z jednej cytryny
sok z połówki limonki
 1/2 miękkiego awokado
garść szpinaku
trochę jarmużu
natka z pietruszki

kilka listków mięty


Herbatę matcha zalewamy wodą. Studzimy. Przelewamy do naczynia, wkładamy resztę składników i blendujemy.