Można też zrobić z tego kisiel.
na 2 sztuki:
400 ml wody + 100 ml
1 duża pigwa lub kilka małych owoców pigwowca
1/2 łyżeczki kurkumy
1 opakowanie agaranty (6 g)
lub 10 g żelatyny
2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z imbiru
łyżka miodu
2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z imbiru
łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE
Pigwę pokroić, wypestkować i zagotować w 400 ml wody kilka minut. Dodać kurkumę i sok z imbiru. Opakowanie agaranty rozpuścić w 100 ml zimnej wody mieszać do uzyskania gładkiej masy. Następnie przelać do gotujących się owoców pigwy i szybko wymieszać i gotować 1-2 minuty. Wystudzić i zanim zacznie tężeć dodać miód. Przelać do pucharków. Schłodzić w lodówce.
Agaranta rozpuszcza się dobrze w wodzie około 90 stopni, natomiast żeluje płyny po obniżeniu się temperatury do około 40-35 stopni C. Przed podaniem galaretki można skropić sokiem z cytryny.
Agaranta rozpuszcza się dobrze w wodzie około 90 stopni, natomiast żeluje płyny po obniżeniu się temperatury do około 40-35 stopni C. Przed podaniem galaretki można skropić sokiem z cytryny.