Składniki:
1,5 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej
3/4 szklanki mąki ryżowej
2-3 łyżki melasy trzcinowej
3 łyżki miodu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika ( najlepiej własnej)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka sody
1,5 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej
3/4 szklanki mąki ryżowej
2-3 łyżki melasy trzcinowej
3 łyżki miodu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika ( najlepiej własnej)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Mąki przesypujemy do miski i dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto. Od razy wałkujemy na cienkie ok 2-3 mm ciasto wykrawamy dowolne pierniki i pieczemy po 10 minut w 170-180 stopniach.
Z podanych składników wyszło dwie blachy.