czwartek, 20 grudnia 2018

Chrupiące pierniczki z mąki gryczanej i melasy

Zawsze chciałam upiec chrupiące pierniczki. I oto jest przepis. Bezglutenowe z melasą trzcinową mąką gryczaną i ryżową. Spakowane do blaszanych pudełek czekają na papierowe opakowanie i stemplowanie.

Składniki:

1,5 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej
3/4 szklanki mąki ryżowej
2-3 łyżki melasy trzcinowej
3 łyżki miodu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika ( najlepiej własnej)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

Mąki przesypujemy do miski i dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto. Od razy wałkujemy na cienkie ok 2-3 mm ciasto wykrawamy dowolne pierniki i pieczemy po 10 minut w 170-180 stopniach.

Z podanych składników wyszło dwie blachy.










6 komentarzy:

  1. Ostatnio pikłam pierniczki gryczane :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne pierniczki!
    Aż szkoda jeść...Upiekę je na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe pierniczki, takie babcine, a jak babcine to najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  4. już po świętach :(
    Ale w przyszłym roku nie pogardzę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne pierniczki:)Wszystkiego co najlepsze na Nowy Rok:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe :D Gdybyśmy zawiesiły je na choince to długo by nie powisiały :D

    OdpowiedzUsuń