Składniki:
1,5 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej
3/4 szklanki mąki ryżowej
2-3 łyżki melasy trzcinowej
3 łyżki miodu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika ( najlepiej własnej)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka sody
1,5 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej
3/4 szklanki mąki ryżowej
2-3 łyżki melasy trzcinowej
3 łyżki miodu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika ( najlepiej własnej)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Mąki przesypujemy do miski i dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto. Od razy wałkujemy na cienkie ok 2-3 mm ciasto wykrawamy dowolne pierniki i pieczemy po 10 minut w 170-180 stopniach.
Z podanych składników wyszło dwie blachy.
Ostatnio pikłam pierniczki gryczane :D
OdpowiedzUsuńCudne pierniczki!
OdpowiedzUsuńAż szkoda jeść...Upiekę je na pewno.
Wspaniałe pierniczki, takie babcine, a jak babcine to najlepsze.
OdpowiedzUsuńjuż po świętach :(
OdpowiedzUsuńAle w przyszłym roku nie pogardzę :D
Idealne pierniczki:)Wszystkiego co najlepsze na Nowy Rok:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :D Gdybyśmy zawiesiły je na choince to długo by nie powisiały :D
OdpowiedzUsuń