Do przygotowania sałatki z kiszonych buraków zainspirował mnie zakwas z burakami. Miałam słój kiszonych buraków, z których zabrałam zakwas do barszczu. Z buraków z zakwasu zrobiłam pyszną sałatkę. Bardzo dobrze się po niej czułam dlatego dzielę się z wami przepisem. Zachęcam bardzo do picia soku z kiszonych buraków, a potem przyrządzania z samych buraków sałatek. Miałam pewne kłopoty z jelitami. Kupowałam probiotyki. Jadłam i nie widziałam jakiegokolwiek pozytywnego efektu. Może miałam nadzieję na poprawę. Ale od kiedy piję sok mój brzuch inaczej trawi. Jest płaski. Nawet spożywanie jogurtów i obietnice w reklamach pewnego produktu z dobroczynnymi bakteriami nic nie dały. Ale po pierwszym dniu picia soku z kiszonych buraków był cudowny efekt płaskiego brzucha. Przy tym koszt... Buraki są takie tanie. A jak przygotować kiszone buraki to link podaję tu: kiszenie kuraków
SKŁADNIKI:
kiszone buraki
1 dojrzałe awokado
po łyżeczce pestek słonecznika i dyni ( świetne będą też nasiona lnu)
olej lniany tłoczony na zimno
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki i koperek
sok z limonki ( opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Buraki umieścić w misce, dodać pokrojone awokado, pestki, posypać zieleniną. Na koniec polać olejem i prażonym słonecznikiem i pestkami dyni. Skropić sokiem z limonki.
Kiszone buraki? Takich to nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńŚwietna!
OdpowiedzUsuńMam wszystko co potrzebne. Robię!
zaciekawiłaś mnie tymi burakami muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNasza mama kisi buraki nałogowo :D Jemy je bardzo często :) A zupa na soku z kiszonych buraków jest mega <3
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie tymi skutkami pozytywnymi z trawieniem. Coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPysznie musi smakować taka sałatka. Do tej pory używałam tylko buraków w occie...
OdpowiedzUsuń