poniedziałek, 14 lipca 2025

Ciasteczka brownie


Ciasteczka brownie zobaczyłam na blogu  Kulinarne inspiracje Futki   

Kasia piecze wspaniałe ciasteczka. Ale te postanowiłam supiec. Ze swojej strony zamieniłam tylko cukier na cukier kokosowy. 

Składniki: 

200 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartocią kakao (u mnie 70%)

70 g masła

2 duże jajka

60 g mąki (dałam orkiszową)

3/4 szklanki cukru kokosowego 

1 łyżka kakao

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody 

1/3 łyżeczki mielonej wanilii 


Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ważne aby miska nie dotykała gotującej się wody. Czekoladowo maślaną masę studzimy. Jeśli zależy nam na czasie, wkładamy miskę do zimnej wody i mieszmy aby szybciej wystygła. 

Jajka wybijamy do miski i ubijamy z cukrem kokosowym oraz wanilią ok. 5 minut.

Do naczynia przesiewamy mąkę z kakao i z proszkiem do pieczenia.  Wlewamy ostudzoną masę czekoladowo maślaną i ponownie miksujemy na średnich obrotach. Na koniec dodajemy przesiane składniki z miseczki i dokładnie mieszamy już za pomocą szpatułki, tak aby składniki tylko się połączyły.

Całość wkładamy do zamrażarki na około 10 minut. Następnie wykładamy łyżką do lodów porcję masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w znacznej odległości od siebie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) na około 12 - 14 minut. 

Rada Kasi: Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, dlatego odczekajmy około 15 minut, zanim zdejmiemy je z blaszki. 

Ciasteczka przechowujemy w dużym słoju, pojemniku próżniowym lub metalowej puszce.


Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:



• Ciastka owsiano sezamowe w 15 minut


• Ekspresowe ciastka owsiane z masłem orzechowym i solą






Gulasz warzywny w hinduskim stylu

Gulasz warzywny z hinduskim stylu
Warzywny gulasz z przyprawą pancz puren. Pancz puren to mieszanka pięciu przypraw wkład której wchodzi kozieradka, czarnuszka, gorczyca, kmin rzymski oraz koper włoski. Jeśli nie masz tej przyprawy zrób sama albo skorzystaj ze sklepu internetowego.

SKŁADNIKI:

1 szklanka ugotowanej z ciecierzycy 

2 bakłażan pokrojony w grube plastry

2 cukinie pokrojone w kostkę 

1/4 zielonej kapusty drobno poszatkowanej 

1 cebula pokrojona w piórka 

2 łyżki oliwy jedna łyżka przyprawy panch puren 

1 łyżeczka kurkumy

 pół łyżeczki chili 

4 ząbki czosnku (w zależności od wielkości daj tyle ile lubisz)

2 szklanki sosu pomidorowego 

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki soli 

50 ml mleczka kokosowego 

Przygotowanie 

Na dużej patelni rozgrzej oliwę dodaj przyprawę pancz puren i zacznij smażyć aż zacznie wydzielać się zapach i a ziarenka strzelać. Dodaj kurkumę, chili i smaż przez kolejne dwie minuty na średnim ogniu mieszając. Dodaj cebulę, czosnek, ciecierzycę, pokrojonego bakłażana i cukinię. Całość smaż kilka minut. Dodaj kapustę, wlej sos pomidorowy i  koncentrat. Gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw około 30 minut. Podawaj z ryżem np. pełnoziarnistym basmati.

Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:



• Biryani z kurczakiem