wtorek, 15 lipca 2025

Risotto pomidorowe z burratą

Risotto pomidorowe z burratą

Są takie dania, do których wraca się z przyjemnością. Komfortowe, proste, ale jednocześnie eleganckie. Jednym z nich jest pomidorowe risotto – kremowe, pełne smaku, idealne na letni wieczór lub szybki obiad w środku tygodnia. A gdy dodamy do niego aksamitną burratę i kilka listków świeżej bazylii... magia gotowa.


To danie nie wymaga wielu składników – sekret tkwi w jakości. Dobrej jakości ryż carnaroli, dojrzałe pomidory lub domowy przecier, bulion, cebula, parmezan i oczywiście – burrata, królowa włoskich serów. Rozpływająca się na gorącym risotto dodaje mu miękkości i wyjątkowej głębi.

Nazwa burrata pochodzi od włoskiego słowa burro - masło. Które doskonale charakteryzuje jego kremową i maślaną konsystencję.  Środek sera składa się ze stracciatelli – mieszanki śmietanki i kawałków mozzarelli. Burrata przypomina wyglądem mozzarellę ale jej środek jest miękki, kremowy.

Lubię przygotowywać to danie, gdy potrzebuję czegoś odżywczego i kojącego. A jego wygląd? Wystarczy spojrzeć na zdjęcie powyżej – kolory, faktury i aromaty sprawiają, że to jedno z tych dań, które je się również oczami.


Kilka wskazówek ode mnie:


Nie spiesz się z podlewaniem ryżu bulionem – cierpliwość to klucz do idealnego risotto.


Doprawiaj na końcu – parmezan i sos pomidorowy wnoszą sporo słoności.


Burratę warto rozdzielić palcami tuż przed podaniem – jak na zdjęciu – wygląda naturalnie i apetycznie.


To danie świetnie sprawdzi się zarówno w wersji codziennej, jak i jako część kolacji dla gości. Serwuj z kieliszkiem schłodzonego białego wina.


Składniki:

ryż do risotto np. carnaroli 220 g

cebula biała 1 sztuka

masło 1 łyżka

białego wina 1/2 szklanki

sól do smaku

bulion warzywny 500 ml

Sos:

pomidorki koktajlowe 200 g

koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka

czosnek 2 ząbki

oliwa z oliwek extra virgin 2 łyżki

bazylia do smaku

masło 40 g

parmezan 40 g


Dodatki: 

burrata 400 g

oliwa z oliwek extra virgin do smaku

bazylia kilka listków

czarny pieprz do smaku


Przygotowanie:


Pomidory umyj i przekrój wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj dwa ząbki czosnku, dodaj pomidory i duś całość z odrobiną soli do miękkości pomidorów. Miękkie pomidory przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładki sos. Na czystą patelnię wlej oliwę dodaj masło, cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz ryż i zacznij smażyć aż ryż zrobi się przeźroczysty. Trwa to kilka minut. Następnie wlej białe wino i odparuj alkohol. Wlej dwie chochle bulionu wymieszaj i gotuj około 18 minut. Kiedy ryż będzie już miękki wlej sos oraz dodaj dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego, dodaj trochę masła oraz połowę parmezanu i całość wymieszaj. Przełóż na talerz lub podziel na porcję, posyp parmezanem dodaj bazylię oraz porwij burratę na mniejsze kawałki. Dopraw pieprzem. 



Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:
• Risotto z gruszką, gorgonzolą i migdałami

poniedziałek, 14 lipca 2025

Ciasteczka brownie


Ciasteczka brownie zobaczyłam na blogu  Kulinarne inspiracje Futki   

Kasia piecze wspaniałe ciasteczka. Te postanowiłam supiec. Ze swojej strony zamieniłam tylko cukier na cukier kokosowy. 

Składniki: 

200 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartocią kakao (u mnie 70%)

70 g masła

2 duże jajka

60 g mąki (dałam orkiszową)

3/4 szklanki cukru kokosowego 

1 łyżka kakao

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody 

1/3 łyżeczki mielonej wanilii 


Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ważne aby miska nie dotykała gotującej się wody. Czekoladowo maślaną masę studzimy. Jeśli zależy nam na czasie, wkładamy miskę do zimnej wody i mieszmy aby szybciej wystygła. 

Jajka wybijamy do miski i ubijamy z cukrem kokosowym oraz wanilią ok. 5 minut.

Do naczynia przesiewamy mąkę z kakao i z proszkiem do pieczenia.  Wlewamy ostudzoną masę czekoladowo maślaną i ponownie miksujemy na średnich obrotach. Na koniec dodajemy przesiane składniki z miseczki i dokładnie mieszamy już za pomocą szpatułki, tak aby składniki tylko się połączyły.

Całość wkładamy do zamrażarki na około 10 minut. Następnie wykładamy łyżką do lodów porcję masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w znacznej odległości od siebie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) na około 12 - 14 minut. 

Rada Kasi: Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, dlatego odczekajmy około 15 minut, zanim zdejmiemy je z blaszki. 

Ciasteczka przechowujemy w dużym słoju, pojemniku próżniowym lub metalowej puszce.


Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:



• Ciastka owsiano sezamowe w 15 minut


• Ekspresowe ciastka owsiane z masłem orzechowym i solą






Gulasz warzywny w hinduskim stylu

Gulasz warzywny z hinduskim stylu
Warzywny gulasz z przyprawą pancz puren. Pancz puren to mieszanka pięciu przypraw wkład której wchodzi kozieradka, czarnuszka, gorczyca, kmin rzymski oraz koper włoski. Jeśli nie masz tej przyprawy zrób sama albo skorzystaj ze sklepu internetowego.

SKŁADNIKI:

1 szklanka ugotowanej z ciecierzycy 

2 bakłażan pokrojony w grube plastry

2 cukinie pokrojone w kostkę 

1/4 zielonej kapusty drobno poszatkowanej 

1 cebula pokrojona w piórka 

2 łyżki oliwy jedna łyżka przyprawy panch puren 

1 łyżeczka kurkumy

 pół łyżeczki chili 

4 ząbki czosnku (w zależności od wielkości daj tyle ile lubisz)

2 szklanki sosu pomidorowego 

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki soli 

50 ml mleczka kokosowego 

Przygotowanie 

Na dużej patelni rozgrzej oliwę dodaj przyprawę pancz puren i zacznij smażyć aż zacznie wydzielać się zapach i a ziarenka strzelać. Dodaj kurkumę, chili i smaż przez kolejne dwie minuty na średnim ogniu mieszając. Dodaj cebulę, czosnek, ciecierzycę, pokrojonego bakłażana i cukinię. Całość smaż kilka minut. Dodaj kapustę, wlej sos pomidorowy i  koncentrat. Gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw około 30 minut. Podawaj z ryżem np. pełnoziarnistym basmati.

Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:



• Biryani z kurczakiem