Biryani to danie z kuchni indyjskiej. To pyszne, soczyste kawałki kurczaka w aromatycznym jogurtowym sosie z ryżem. To danie jest wspaniałe, lekkie. Robi się go szybko. Przyprawy do dania kupiłam w sklepie indyjskim. Godne polecenia.
Na 2 porcje
SKŁADNIKI:
400 g piersi z kurczaka ( 2 średniej wielkości)
Marynata
150 g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki świeżego imbiru
olej 1-2 łyżki
1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku słodkiej
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczka mielonej kolendry
1-2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka soli
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
100- 180* g ryżu basmati ( liść laurowy, 2 ziarenka kardamonu zielonego, gwiazdka anyżowa - dałam kawałeczek)
1 garść świeżej kolendry
masło gee
1 szczypta szafranu namoczonego w 1-2 łyżkach wrzątku
mięta trochę
1 szklanka oleju
cebula pocięta w piórka
Przygotowanie:
Do miski przelać jogurt oraz przyprawy - składniki marynaty i dokładnie ze sobą wymieszać. Pociąć kurczaka w kostkę i zamarynować w przygotowanej marynacie. Odstawić na 20 minut lub dłużej. Po tym czasie ugotować ryż z dodatkiem przypraw podanych w nawiasie. Na głębokiej patelni wlać szklankę oleju i na gorący dodać pociętą cebulę. Kiedy się przypraży wyjąć suchą łyżką cedzakową. Zlać tłuszcz z patelni i przełożyć całość marynowanego kurczaka. Smażyć kilka minut (10 minut). Ryż odcedzić i wyjąć przyprawy. Rozłożyć go na wysmażonym kurczaku, polać rozpuszczonym masłem gee oraz szafranem, dodać wysmażoną cebulę. Całość wymieszać, chwilę poddusić i wykładać na talerze posypując natką kolendry i posiekaną miętą.
* na osobę daje się od 50 do 80 g ryżu. Jeśli lubicie ryż dajcie więcej, szczególnie jeśli wybierzecie ryż basmati pełnoziarnisty.
Ja cebulę pominęłam.
Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:
Wyborne i pożywne połączenie 😍. Wyobrażam sobie jak to danie musi cudownie pachnieć i smakować! 🥰
OdpowiedzUsuń