piątek, 14 lutego 2014

Mini szaszłyk z łososia



Ponieważ muszę jeść ryby, nudzi mnie szybko , szukam nowych możliwości.
Ten przepis wydał mi się ciekawy. 
Taka kolacja będzie dziś. 


500 gram łososia atlantyckiego świeżego
marynata :
sok z połowy cytryny
sok z jednego buraka
olej 
skórka z cytryny
pieprz 
sól

kapary 
zielony pieprz 


Pokrój łososia w duzą kostkę. Zrób marynatę podaną w składnikach. Zalej nią łososia.  Marynowałam całą noc. Ale wystarczy kilka godzin.


 Nadziewaj na małe bambusowe szpatułki.
Piecz w 200 stopniach 10 minut.

Ja będę podawać z dipem i z gotowanymi buraczkami. 

czwartek, 13 lutego 2014

Słodkie walentynkowe pianki




Pyszne, choć większość z Was je zna. Ptasie mleczko czy pianka. 
Jakkolwiek by je nie nazywać są po prostu smaczne. 
Ja mam zamiar udekorować je owocami. 


galaretka truskawkowa
200 ml wody
250 ml śmietanki kremówki
 cukier puder
 śmietanfix lub śmietanżel


 Galaretkę rozpuść w 200 ml wody. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie zimna zacznij ubijać śmietankę na puch, pod koniec dodaj śnietanfix. Następnie cienką stróżką wlewaj galaretkę ciągle miksując (małe obroty, gdyż chlapie). Całość przelej do kwadratowego naczynia wyłożonego folią aluminiową. Warstwa masy powinna mieć przynajmniej 1 -2 cm wysokości. Włóż do lodówki. Po ok 2 godzinach wierzchnią warstwę posyp cukrem pudrem, wyjmij odwracając całość na deskę i delikatnie odklej folię. Uważaj rób to bardzo wolno, bo folia może ciężko schodzić. Wycinaj serca, które posyp znów cukrem pudrem. Podawaj na talerzyku z owocami.

 Niektóre posypałam cukrem pudrem. Kilka otoczyłam pastelową posypką. Na zdjęciach lepiej prezentowały się te z cukrem. Tamte były takie ... zwykłe.


Walentynki - czym TO się je?Słodkie Walentynki 2014

środa, 12 lutego 2014

Babeczki z owocami z kompotu


Zostało mi trochę ciasta kruchego. Miałam konfiturę morelową zrobioną latem i słoik moreli w kompocie. No i wyszły babeczki morelowe. 


ciasto kruche:
200 gram mąki
100 gram masła zimnego
100 gram cukru pudru
jajo
słoik konfitury morelowej
słoik moreli w kompocie



 Ciasto kruche wałkujemy na grubość ok 0,5 cm. Wycinamy odpowiedni kawałeczek ciasta i układamy w formie na muffiny. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Po wystygnięciu napełniamy do połowy konfiturą a na wierzch układamy połówkę moreli z kompotu.