piątek, 14 lutego 2014

Mini szaszłyki z łososia


Ponieważ muszę jeść ryby, nudzi mnie szybko, szukam nowych możliwości.
Ten przepis wydał mi się ciekawy. 
Taka kolacja będzie dziś. 


Składniki:

500 g łososia atlantyckiego świeżego

marynata :

sok z połowy cytryny
sok z jednego buraka
olej 
skórka z cytryny
pieprz 
sól

kapary 
zielony pieprz 


Pokrój łososia w duzą kostkę. Zrób marynatę podaną w składnikach. Zalej nią łososia.  Marynowałam całą noc. Ale wystarczy kilka godzin.


Nadziewaj na małe bambusowe szpatułki.
Piecz w 200 stopniach 10 minut.


Ja będę podawać z dipem i z gotowanymi buraczkami. 

czwartek, 13 lutego 2014

Różowe pianki a'la ptasie mleczko



Piankowe serca. W smaku przypominają ptasie mleczko. 
Wycięte foremką do ciasteczek.
Masę można też wylać do szklanek i udekorować owocami np. truskawkami.


SKŁADNIKI:

galaretka truskawkowa
200 ml wody
250 ml śmietanki kremówki
 cukier puder
 śmietanfix lub śmietanżel
owoce. np. truskawki


 PRZYGOTOWANIE:

Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie zimna zacznij ubijać zimną śmietankę na puch, pod koniec dodaj śnietanfix. Następnie cienką stróżką wlewaj galaretkę ciągle miksując (małe obroty, gdyż chlapie). Całość przelej do kwadratowego naczynia najlepiej silikonowego lun innego wyłożonego folią spożywczą. Warstwa masy powinna mieć przynajmniej 1 -2 cm wysokości. Włóż do lodówki. Po ok. 2 godzinach wierzchnią warstwę posyp cukrem pudrem, wyjmij odwracając całość na deskę i delikatnie odklej folię. Uważaj rób to bardzo wolno, bo folia może sie źle odrywać. Wycinaj serca, posyp ponownie cukrem pudrem. Podawaj na talerzyku z owocami.





Walentynki - czym TO się je?Słodkie Walentynki 2014

środa, 12 lutego 2014

Babeczki z owocami z kompotu


Zostało mi trochę ciasta kruchego. Miałam konfiturę morelową zrobioną latem i słoik moreli w kompocie. No i wyszły babeczki morelowe. 


ciasto kruche:

200 g mąki
100 g masła zimnego
100 g cukru pudru (można dać 80 g)
jajo
słoik konfitury morelowej
słoik moreli w kompocie


Przygotowanie:

Ze składników zagnieść krótko ciasto. Ja nie schładzam ciasta tylko od razu wylepiam formę.
Ciasto kruche wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy odpowiedni kawałeczek ciasta i układamy w formie na muffiny. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Po wystygnięciu napełniamy do połowy konfiturą a na wierzch układamy połówkę moreli z kompotu.