Gruszka z czekoladą to klasyczne połączenie. Zrobiłam zimny mus z ciepłą czekoladą. Ciekawe doznania. Spróbujcie.
SKŁADNIKI:
2 porcje
2 średnie gruszki
2 pełne łyżeczki żelatyny
100 ml wina białego
Sos czekoladowy
150 ml mleka
6 kostek gorzkiej czekolady
łyżka masła
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Zagotować wino, dodać obrane i pokrojone gruszki. Gotować do miękkości około 15 minut. Wyjąć gruszki do gorącego wina wsypać żelatynę. Dobrze rozpuścić. Włożyć z powrotem gruszki i zmiksować. Wylać do pojemniczków. Wystudzić i zostawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki do ścięcia.
W rondlu podgrzać mleko, dodać pokruszoną czekoladę i łyżkę masła. Rozprowadzić na gładką masę trzepaczką. W niewielkiej ilości mleka rozpuść skrobię i mieszając zagotować. Wylać na talerze. Poczekać aż wystygnie do temperatury pokojowej. Wyjąc mus i ułożyć na środku.