SKŁADNIKI:
Kopytka
1 kg ziemniaków
1 szklanka semoliny
jajo
sól
Ratatouille
bakłażan
300 g pieczarek
cukinia
papryka
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
papryczka chili (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać i ugotować. Przepuścić przez praskę i wystudzić.
Kiedy ziemniaki się studzą zacząć przygotowywać ratatouille. Bakłażany, cukinię i paprykę pokroić w dość dużą kostkę. Rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażana i obsmażyć na złoto. Przełożyć na talerz. Następnie obsmażyć pieczarki pokrojone na ćwiartki, dodać paprykę a na końcu cukinię i czosnek. Dodać bakłażany, dodać pomidory, zioła prowansalskie i oregano. Doprawić solą, pieprzem i chili. Dusić 25 minut. Następnie dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dusić jeszcze 5 minut.
Wierzch posypać natką lub świeżym tymiankiem.
D o wystudzonych ziemniaków dodać szklankę semoliny i jajko. Zagnieść ciasto. Można podsypywać semoliną jeśli ziemniaki nie były zbyt mączyste.
Ciasto przekroić na trzy części. Z każdej uformować wałeczki. Pociąć na kopytka. Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Ratatouille wyłożyć na półmisek i rozłożyć kopytka.
Można także kopytka obsmażyć na złoty kolor.
Ziemniaki obrać i ugotować. Przepuścić przez praskę i wystudzić.
Kiedy ziemniaki się studzą zacząć przygotowywać ratatouille. Bakłażany, cukinię i paprykę pokroić w dość dużą kostkę. Rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażana i obsmażyć na złoto. Przełożyć na talerz. Następnie obsmażyć pieczarki pokrojone na ćwiartki, dodać paprykę a na końcu cukinię i czosnek. Dodać bakłażany, dodać pomidory, zioła prowansalskie i oregano. Doprawić solą, pieprzem i chili. Dusić 25 minut. Następnie dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dusić jeszcze 5 minut.
Wierzch posypać natką lub świeżym tymiankiem.
D o wystudzonych ziemniaków dodać szklankę semoliny i jajko. Zagnieść ciasto. Można podsypywać semoliną jeśli ziemniaki nie były zbyt mączyste.
Ciasto przekroić na trzy części. Z każdej uformować wałeczki. Pociąć na kopytka. Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Ratatouille wyłożyć na półmisek i rozłożyć kopytka.
Można także kopytka obsmażyć na złoty kolor.