Mazurek z musem z suszonych moreli i miodem pitnym Jestem nim zachwycona. Wyszedł smaczny. Pachnie miodem pitnym.
SKŁADNIKI:
Ciasto
szklanka mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka greckiego jogurtu ale proponuję śmietanę
żółtko
1/3 kostki masła zimnego
Nadzienie:
paczka suszonych moreli 200 g
1 szklanka miodu pitnego (u mnie dwójniak)
żelatyna fix ok. 2 łyżek płaskich
PRZYGOTOWANIE:
Zagnieść ciasto z podanych składników i schować do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować dość cienko, wyłożyć formę, ponakłuwać dno widelcem i piec w 180 stopniach C ok. 20 minut.
Masa morelowa:
Morele namoczyć w wodzie ok. 2 godziny. Po tym czasie odcedzić na durszlaku. Przełożyć do garnka, wlać miód pitny i odparować alkohol jakieś 5-10 minut. Zmiksować na mus. W naczyniu rozpuścić żelatynę fix w ok. 30 ml zimnej wody, potem dodać ok. 100 ml wrzątku. Całość zmieszać z musem morelowym. Wystudzić. Na zimne, upieczone ciasto wlać schłodzoną masę morelową i wstawić do lodówki na 2 godziny. Udekorować np. płatkami migdałowymi i suszoną żurawiną.