Danie rodem z Hiszpanii. Omlet z ziemniakami jest bardzo sycący i pożywny. Robi się szybko i można ją jeść na ciepło i zimno.
6 ziemniaków średniej wielkości
3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
3 ząbki czosnku
1-2 cebule średniej wielkości
6 jajek
1/2 pęczka natki pietruszki lub /i bazylii/ tymianku
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Obgotować kilka minut we wrzątku. Odcedzić i obsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni na bok
2. Cebule i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju, doprawić solą i pieprzem
3. Jajka roztrzepać w dużej misce z solą, pieprzem, natką pietruszki lub bazylii. Włożyć podsmażone ziemniaki, wymieszać razem
4. Do głębokiej patelni wlać 2 łyżki oleju i rozgrzej. Teraz powoli wlej przygotowaną masę. Smaż na wolnym ogniu, tak żeby nie przypalić tortilli, gdyż dość długo się ścina. Kiedy od spodu będzie jasno brązowa skórka przy pomocy płaskiego talerza obrócić ją na drugą stronę i smażyć kilka minut
5. Wyłóż na talerz, posyp szczypiorkiem.
Można ją jeść na ciepło i zimno. Wyśmienicie smakuje z kefirem w letnie dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz