wtorek, 19 maja 2020

Dalgona coffee plus bonus



Dalgona coffee

Kawa rozpuszczalna ubita z cukrem trzcinowym i mlekiem migdałowym z kostkami lodu.
Obłędna w smaku. Sama pianka wykonana z cukru i kawy smakuje wybornie. Do cna wyczyściliśmy naczynie w którym była ubijana.
Na koniec bonus: truskawkowa dalgona 

Wszystko odmierzałam 15 ml miarką:

2 miarki kawy rozpuszczalnej (może być bezkofeinowa)
2 miarki cukru trzcinowego
2 miarki wody

Wszystko wkładamy do naczynia i miksujemy mikserem na puch.
( Po 3 minutach ubijania dodałam jeszcze trochę cukru i kawy ( po ok. pół łyżeczki - wtedy zrobiła się gęstsza i bardzo puszysta)

2 szklanki dowolnego mleka lub mleka migdałowego
kilka kostek lodu

Do szklanki wrzuć kostki lodu, wlej mleko a na wierzch wyłóż łyżką  ubitą piankę z kawy i cukru.



Bonus: truskawkowa lub malinowa dalgona coffee


Do truskawkowej lub malinowej wersji dodałam różdżkę truskawkową firmy Helpa. Mają też malinowe i jagodowe. Wyłóżcie na wierzch truskawki, potem w sezonie maliny i jagody.
Na wierzch rozkruszyłam liofilizowaną malinę. Teraz można kłaść świeże polskie truskawki. Lecz muszę iść po nie na targ.



poniedziałek, 18 maja 2020

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Pyszny dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek na kolację.
Wystarczy dodać np. bagietkę na zakwasie, włożyć pomiędzy fasolki i zapiec razem.

500 gram kolorowej fasolki szparagowej (zielonej i żółtej)
300 ml krojonych pomidorów (w sezonie świeżych)
2 ząbki czosnku
2-3 fileciki anchois
oliwa z oliwek (ok. 2 łyżek lub trochę z filecików anchois)
1/2 papryczki chili lub pieprzu cayenne
sól do smaku
oregano i bazylia suszona do smaku
1/2 kostki sera feta ( prawdziwa grecka feta)
świeże oregano

Fasolkę obgotuj kilka minut w osolonej wodzie (ok. 5 minut)
Na patelni rozgrzej oliwę dodaj posiekane fileciki anchios i posiekany czosnek. Podsmaż krótko. Dodaj pomidory i chili. Kilka minut pogotuj. Odcedź fasolkę.
Pomidory przelej do brytfanny lub naczynia z możliwością zapiekania, rozłóż na sosie fasolkę, całoś posyp pokruszoną fetą a wierzch posyp suszonymi ziołami.  Zapiekałam pod gillem ok 5 minut. Można zapiec w 180 stopniach C. przez 15 minut. Posypać świeżym oregano lub bazylią.