wtorek, 19 maja 2020

Dalgona coffee plus bonus



Dalgona coffee

Kawa rozpuszczalna ubita z cukrem trzcinowym i mlekiem migdałowym z kostkami lodu.
Obłędna w smaku. Sama pianka wykonana z cukru i kawy smakuje wybornie. Do cna wyczyściliśmy naczynie w którym była ubijana.
Na koniec bonus: truskawkowa dalgona 

Wszystko odmierzałam 15 ml miarką:

2 miarki kawy rozpuszczalnej (może być bezkofeinowa)
2 miarki cukru trzcinowego
2 miarki wody

Wszystko wkładamy do naczynia i miksujemy mikserem na puch.
( Po 3 minutach ubijania dodałam jeszcze trochę cukru i kawy ( po ok. pół łyżeczki - wtedy zrobiła się gęstsza i bardzo puszysta)

2 szklanki dowolnego mleka lub mleka migdałowego
kilka kostek lodu

Do szklanki wrzuć kostki lodu, wlej mleko a na wierzch wyłóż łyżką  ubitą piankę z kawy i cukru.



Bonus: truskawkowa lub malinowa dalgona coffee


Do truskawkowej lub malinowej wersji dodałam różdżkę truskawkową firmy Helpa. Mają też malinowe i jagodowe. Wyłóżcie na wierzch truskawki, potem w sezonie maliny i jagody.
Na wierzch rozkruszyłam liofilizowaną malinę. Teraz można kłaść świeże polskie truskawki. Lecz muszę iść po nie na targ.




3 komentarze:

  1. Taką kawę z przyjemnością bym wypiła :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, fajny deser na lato:) Na ciepło kawa oczywiście też fajnie wchodzi. Sklep https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_KAWA-BEZKOFEINOWA-476.html sprawdza się fajnie, także jeżeli chodzi o kawę bezkofeinową.

    OdpowiedzUsuń