Dalgona coffee
Kawa rozpuszczalna ubita z cukrem trzcinowym i mlekiem migdałowym z kostkami lodu.
Obłędna w smaku. Sama pianka wykonana z cukru i kawy smakuje wybornie. Do cna wyczyściliśmy naczynie w którym była ubijana.
Na koniec bonus: truskawkowa dalgona
Wszystko odmierzałam 15 ml miarką:
2 miarki kawy rozpuszczalnej (może być bezkofeinowa)
2 miarki cukru trzcinowego
2 miarki wody
Wszystko wkładamy do naczynia i miksujemy mikserem na puch.
( Po 3 minutach ubijania dodałam jeszcze trochę cukru i kawy ( po ok. pół łyżeczki - wtedy zrobiła się gęstsza i bardzo puszysta)
2 szklanki dowolnego mleka lub mleka migdałowego
kilka kostek lodu
Do szklanki wrzuć kostki lodu, wlej mleko a na wierzch wyłóż łyżką ubitą piankę z kawy i cukru.
Bonus: truskawkowa lub malinowa dalgona coffee
Na wierzch rozkruszyłam liofilizowaną malinę. Teraz można kłaść świeże polskie truskawki. Lecz muszę iść po nie na targ.
Taką kawą nie pogardzę!
OdpowiedzUsuńTaką kawę z przyjemnością bym wypiła :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Pysznie wygląda, fajny deser na lato:) Na ciepło kawa oczywiście też fajnie wchodzi. Sklep https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_KAWA-BEZKOFEINOWA-476.html sprawdza się fajnie, także jeżeli chodzi o kawę bezkofeinową.
OdpowiedzUsuń