Jeśli lubisz bakłażana to danie jest dla Ciebie. Na obiad, do lunchboxa lub na kolację
1 bakłażan
2 ząbki czosnku
1 cebula
oliwa z oliwek
8 sztuk czarnych oliwek
1 łyżeczka kaparów
puszka pomidorów krajanych lub 4-5 podłużnych świeżych pomidorów
papryczka chili
marchewka starta na dużych oczkach
parmezan ( wegetarianie)
oraz ugotowany makaron ( u mnie pełnoziarnisty ryżowy)
orzeszki piniowe
Przygotowanie:
Bakłażana pokrój w dość dużą kostkę. Obsmaż na suchej patelni. Kiedy będzie zrumieniony dodaj oliwę i pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Duś kilka minut, dodaj pomidory, kapary i oliwki. Posól do smaku i dodaj papryczkę chili według uznania. Przykryj pokrywką i duś kilka minut. Podawaj posypane parmezanem.