czwartek, 21 października 2021

Gulasz z bakłażana w pomidorach

 

Jeśli lubisz bakłażana to danie jest dla Ciebie. Na obiad, do lunchboxa lub na kolację


Składniki:

1 bakłażan

2 ząbki czosnku

1 cebula

oliwa z oliwek

8 sztuk czarnych oliwek

1 łyżeczka kaparów

puszka pomidorów krajanych lub 4-5 podłużnych świeżych pomidorów

papryczka chili

marchewka starta na dużych oczkach

parmezan ( wegetarianie)

oraz ugotowany makaron ( u mnie pełnoziarnisty ryżowy) 

orzeszki piniowe

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój w dość dużą kostkę. Obsmaż na suchej patelni. Kiedy będzie zrumieniony dodaj oliwę i pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Duś kilka minut, dodaj pomidory, kapary i oliwki. Posól do smaku i dodaj papryczkę chili według uznania. Przykryj pokrywką i duś kilka minut. Podawaj posypane parmezanem. 

poniedziałek, 18 października 2021

Bułki z mąki migdałowej (keto)


T
o już kolejny wypiek bułek z mąki migdałowej. Tym razem do keto bułek dodałam białko konopne. Bułeczki pięknie pachną, są niezwykle smaczne. 

SKŁADNIKI:

na 10 bułeczek

po ok. 100 g

200 g mąki migdałowej (mielone migdały)

70 g mąki kokosowej ( czasami ją pomijam dodając w zamian tyle samo mąki migdałowej)

20 g łusek babki jajowatej (możesz dodać także mielonego siemienia lnianego zamiast babki)

10 g białka z kopii lub nasion z konopi

6 dużych jaj

250 g serka mascarpone

150 g tartej mozzarelli startej na średnich oczkach

1 łyżeczka soli himalajskiej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

olej do posmarowania bułeczek

łuskane nasiona konopi do posypania wierzchu lub sezam

PRZYGOTOWANIE:

Suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy trzepaczką. Dodajemy roztrzepane jaja oraz sery. Mieszamy mikserem lub ręką na jednolitą masę. Odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Za pomocą łyżki nabieramy ciasto ( waga 100 gram) i zwilżonymi dłońmi turlamy kulkę, kładziemy w odległości od siebie. Wierzch bułeczki smarujemy lekko olejem i sypiemy nasionami. Pieczemy 30 minut. Ja dodałam jeszcze 5 minut.