czwartek, 21 października 2021

Gulasz z bakłażana w pomidorach

 

Jeśli lubisz bakłażana to danie jest dla Ciebie. Na obiad, do lunchboxa lub na kolację


Składniki:

1 bakłażan

2 ząbki czosnku

1 cebula

oliwa z oliwek

8 sztuk czarnych oliwek

1 łyżeczka kaparów

puszka pomidorów krajanych lub 4-5 podłużnych świeżych pomidorów

papryczka chili

marchewka starta na dużych oczkach

parmezan ( wegetarianie)

oraz ugotowany makaron ( u mnie pełnoziarnisty ryżowy) 

orzeszki piniowe

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój w dość dużą kostkę. Obsmaż na suchej patelni. Kiedy będzie zrumieniony dodaj oliwę i pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Duś kilka minut, dodaj pomidory, kapary i oliwki. Posól do smaku i dodaj papryczkę chili według uznania. Przykryj pokrywką i duś kilka minut. Podawaj posypane parmezanem. 

poniedziałek, 18 października 2021

Bułki z mąki migdałowej (keto)


T
o już kolejny wypiek bułek z mąki migdałowej. Tym razem do keto bułek dodałam białko konopne. Bułeczki pięknie pachną, są niezwykle smaczne. 

Składniki na 10 bułeczek
po ok. 100 gram


200 gram mąki migdałowej (mielone migdały)

70 gram mąki kokosowej

20 gram łusek babki jajowatej (możesz dodać także mielonego siemienia lnianego zamiast babki)

10 gram białka z kopii lub nasion z konopi

6 dużych jaj

250 gram serka mascarpone

150 gram tartej mozzarelli startej na średnich oczkach

1 łyżeczka soli himalajskiej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

olej do posmarowania bułeczek

łuskane nasiona konopi do posypania wierzchu lub sezam

Przygotowanie:

Suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy trzepaczką. Dodajemy roztrzepane jaja oraz sery. Mieszamy mikserem lub ręką na jednolitą masę. Odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Za pomocą łyżki nabieramy ciasto ( waga 100 gram) i zwilżonymi dłońmi turlamy kulkę, kładziemy w odległości od siebie. Wierzch bułeczki smarujemy lekko olejem i sypiemy nasionami. Pieczemy 30 minut. Ja dodałam jeszcze 5 minut.