wtorek, 2 lutego 2016

Krem z pieczonych buraków i czosnku z czarnuszką

Zupa z pieczonych buraków z jabłkiem i serem


Krem z pieczonego buraka z pieczonym czosnkiem z kosteczkami sera korycińskiego.


SKŁADNIKI

1 kg buraków średnich lub małych
cebula
1 szara reneta
1 łyżka oleju
1 łyżeczka czarnuszki lub mniej 
100 g sera korycińskiego
1 główka czosnku



PRZYGOTOWANIE 

Buraki najlepiej małe lub średniej wielkości zawijamy w folię lub umieszczamy w naczyniu żaroodpornym dokładamy jabłko z  całą główką czosnku. Jabłko jest upieczone najszybciej po 30 minutach należy go wyjąc albo dodać jabłko do naczynia żaroodpornego 30 minut przed końcem pieczenia buraków. Pieczemy BURAKI około godziny w 190 st. C

Wyjmujemy upieczone warzywa. Lekko studzimy i obieramy ze skórki i przecinamy na mniejsze kawałki. 
Na rozgrzanym oleju w garnku szklimy cebulę, wrzucamy buraki i wyciśnięty czosnek ze skórek. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy kilka minut. Dodajemy miąższ z pieczonego jabłka. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w kosteczkę i  smażymy bez oliwy na patelni. Dodajemy do zupy i posypujemy czarnuszką.