wtorek, 2 lutego 2016

Krem z pieczonych buraków i czosnku z czarnuszką



Krem z pieczonego buraka z pieczonym czosnkiem z kosteczkami sera korycińskiego.


SKŁADNIKI

1 kg buraków srednich lub małych
cebula
1 szara reneta
1 łyżka oleju
1 łyżeczka czarnuszki
100 g
 sera korycińskiego
1 główka czosnku



PRZYGOTOWANIE 

Buraki najlepiej małe lub średniej wielkości zawijamy w folię. To samo robimy z czosnkiem i jabłkiem. Jabłko jest upieczone najszybciej po 30 minutach należy go wyjąc. Pieczemy BURAKI około godziny w 190 stopniach.

Wyjmujemy upieczone warzywa. Lekko studzimy i obieramy ze skórki i przecinamy na mniejsze kawałki. 
Na rozgrzanym oleju w garnku szklimy cebulę, wrzucamy buraki i wyciśnięty czosnek. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy kilka minut. Dodajemy miąższ z jabłka. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w kosteczkę i  smażymy bez oliwy na patelni. Dodajemy do zupy i posypujemy czarnuszką 

23 komentarze:

  1. Uwielbiamy taki krem :D Co prawda robiłyśmy bez sera korycińskiego i jabłka ale reszta tak samo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie kremy, a ten wygląda idealnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam. A ser koryciński po prostu uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bajka! Ten kolor i ta miska :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta zupka mnie zachwyciła, zdecydowanie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny i zdrowy krem, palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ta zupka ma cudowny kolor :) ostatnio buraki coraz częściej jadam, ale kremu jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham kremy, a krem z buraków kocham najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie wygląda i pewnie tak smakuje i jeszcze ta czarnuszka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis! :) Niezwykle smakowite danie - krem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudny przepis ! I ten kolor, aż kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zupka mega apetyczna i piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  13. Zupa wygląda bardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudny kolor i zapewne pyszna zupka:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo pysznie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czosnek i buraczki, idealne połączenie. Bardzo fajny krem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czosnek i buraczki, idealne połączenie. Bardzo fajny krem :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zjadłabym z chęcią taką michę!

    OdpowiedzUsuń
  19. Czarnuszka, burak, ser koryciński... Mówisz do mnie moim językiem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowny kolor ma ten krem i pewnie jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń