Ciastka z maszynki w lekko zdrowszej wersji. Na mące orkiszowej, ksylitolu ( jeśli mają być dla dzieci to trzeba uważać, ponieważ nadmiar ksylitolu może spowodować biegunkę) i oleju kokosowym z obowiązkową szczyptą soli, pachnące wanilią.
450-500 g mąki orkiszowej
3 łyżki oleju kokosowego stałego - może być zimny ale nie musi
3-5 łyżek ksylitolu ( cukru kokosowego) to zależy jak lubisz sładko
1 -2 łyżki zimnego jogurtu ( weganie śmietanka kokosowa z lodówki)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
PRZY&GOTOWANIE:
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i dodać olej kokosowy, jogurt naturalny lub śmietankę kokosową oraz resztę składników. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie się rozpadać dodać jeszcze trochę oleju kokosowego. Odrywać po kawałku ciasto i wkładać do maszynki z nakładką na ciastka. Odmierzać na dłoni długość ciastek. Ja odmierzam wyciskając z maszynki ciastko długości palców środkowego i serdecznego. Wtedy ciasteczka wychodzą równej długości.
Piec w piekarniku nastawionym na 190 stopni C 15 minut.
Wyglądają pysznie❤
OdpowiedzUsuńo rany jak te ciasteczka przepysznie wyglądaja
OdpowiedzUsuń