czwartek, 14 września 2023

Surówka z marchewki w orzechowym sosie

Surówka z marchewki z granatem w pysznym dressingu z masła orzechowego z owocami granatu.

Składniki:

2 marchewki
1/2 szt cytryny
1/2 szt granata
2 -3 łyżeczki masła orzechowego z nerkowca, migdałów albo tahiny z sezamu, 
płatki chili do smaku 
1 łyżka podprażonych nasion słonecznika
sól do smaku
kolendra w ziarnach (na czubek łyżeczki)
2 łyżki wody
2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Marchewki zetrzeć na tarce na  grubych oczkach. Wyjąć owoce z połówki granatu. Z soku cytrynowego, oliwy, wody i przypraw zrobić jednolity sos i polać marchewkę, dodać granat, słonecznik, polać sosem i wymieszać. Świetnie będzie pasować mięta.