poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Placuszki kalafiorowo - kukurydziane


Pyszne placuszki kalafiorowe o smaku curry. Są bezglutenowe.


SKŁADNIKI:

mały kalafior
łyżeczka curry
ząbek czosnku
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 jaja
4 łyżki kaszki kukurydzianej (polenty) 
sól
natka pietruszki 
olej



PRZYGOTOWANIE:

Różyczki kalafiora ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie, oocedź i ostudź. Następnie ugnieć lekko praską do ziemniaków. 
Wciśnij czosnek, dodaj przyprawy, mąkę kukurydzianą i wbij 2 jaja. Wymieszaj.
Formuj placuszki i obtaczaj w roztrzepanym jajku i kaszce kukurydzianej.
Smaż na złoto z dwóch stron. Odsącz na ręczniczku papierowym. Podawaj z dipem z jogurtu i czosnku.