czwartek, 6 września 2018

Czekoladowe pancakes z gorącymi śliwkami

Czekoladowe pancakes na śniadanie z gryczanej mąki i sproszkowanych daktyli. Jeśli nie masz sproszkowanych daktyli namocz 5 sztuk suszonych, zblenduj i dodaj do ciasta.

SKŁADNIKI

mąka gryczana - 2 szklanki
kakao - 2 łyżki
sproszkowane daktyle - 2-3 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
napój ryżowy lub woda - 1 szklanka
jajo - 1 szt.
kilka kostek gorzkiej czekolady -
olej do smażenia

1/2 kg śliwek węgierek

PRZYGOTOWANIE

Węgierki umyj i wypestkuj zacznij podgrzewać w rondlu. Kiedy będą miękkie i puści sok zblenduj. Powstaną konfitury lecz rzadszej konsystencji.

Mąkę gryczaną, kakao i sproszkowane daktyle umieść w naczyniu, wlej napój ryżowy lub wodę, dodaj proszek do pieczenia i jajko. Wymieszaj na gęste ciasto. Gdyby płynu było za mało dolej jeszcze pół szklanki. Na rozgrzaną patelnię wlej odpowiednią ilość ciasta a na środku umieść kostkę czekolady, łyżką zatop czekoladę w cieście i smaż okrągłe placki.


Sałatka z jarmużem


3 łodygi jarmużu
1 słodki ziemniak
orzeszki piniowe ( lub pestki słonecznika)
olej
sól
papryka słodka lub pikantna
syrop klonowy

Słodkiego ziemniaka pokroić w kostkę dość dużą, zamarynować w oleju, papryce, soli i łyżce syropu klonowego. Piec 30 minut w piekarniku na 190 stopni.

Jarmuż umyć i blanszować 1 minutę w osolonym wrzątku.
Odcedzić. Przygotować ulubiony dresing np. z musztardy i oleju. Podprażyć orzeszki.  Jarmuż wyłożyć do miski, dodać resztę składników.