Chińskie pierogi z cielęciną – delikatne, ręcznie zaklejane i pełne aromatu!
Zrobione z mielonej cielęciny, zamknięte w elastycznym cieście i gotowane na parze – idealnie miękkie, a zarazem sycące.
Do tego szybki sos na bazie sosu sojowego, oleju sezamowego i szczypiorku, który podbija smak i dodaje azjatyckiego charakteru.
Jeśli podoba ci się przepis i chcesz mnie wesprzeć, proszę, kliknij w jedną z reklam na stronie. To nic cię nie kosztuje, a dla mnie to ogromna motywacja do dalszego tworzenia treści.
SKŁADNIKI:
Na 20 szt.
Ciasto:
250 g mąki semoliny
1/2 łyżeczki soli
150 ml szklanki wody
Farsz:
300 g mielonej cielęciny
1 szczypiorek z dymki drobno posiekany
1łyżka sosu sojowego
pieprz do smaku
sól do smaku
Sos:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wody
2 łyżeczki oleju sezamowego
szczypiorek z cebuli dymki trochę
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować je na 1-2 mm. Zmieszać składniki farszu. Wyciąć z ciasta okrągłe placuszki. Na środku każdego układać po łyżeczce farszu. Skleić brzegi (moje są złożone po chińsku. Najpierw dwa końce skleiłam ze sobą, obróciłam o 90 stopni i zkleiłam razem. W ten sposób powstały sakiewki). Ugotować w osolonym wrzątku kilka minut lub uparować w koszyczku do parowania ok. 10 minut. Przygotować sos. Polać nim gorące pierogi.
Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:
• Pieczone pierogi empanadas
• Wegańskie pierogi ruskie z pudrem grzybowym