czwartek, 24 kwietnia 2025

Pierogi parowane z mielonym mięsem

 

Chińskie pierogi z cielęciną w stylu dim sum

Chińskie pierogi z cielęciną – delikatne, ręcznie zaklejane i pełne aromatu!

Zrobione z mielonej cielęciny, zamknięte w elastycznym cieście i gotowane na parze – idealnie miękkie, a zarazem sycące.

Do tego szybki sos na bazie sosu sojowego, oleju sezamowego i szczypiorku, który podbija smak i dodaje azjatyckiego charakteru.

Jeśli podoba ci się przepis i chcesz mnie wesprzeć, proszę, kliknij w jedną z reklam na stronie. To nic cię nie kosztuje, a dla mnie to ogromna motywacja do dalszego tworzenia treści.

SKŁADNIKI:

Na 20 szt.

Ciasto: 

250 g mąki semoliny

1/2 łyżeczki soli

150 ml szklanki wody

Farsz:

300 g mielonej cielęciny

1 szczypiorek z dymki drobno posiekany

1łyżka sosu sojowego

pieprz do smaku

sól do smaku

Sos:

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka wody

2 łyżeczki oleju sezamowego

szczypiorek z cebuli dymki trochę


PRZYGOTOWANIE: 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować je na 1-2 mm. Zmieszać składniki farszu. Wyciąć z ciasta okrągłe placuszki. Na środku każdego układać po łyżeczce farszu. Skleić brzegi (moje są złożone po chińsku. Najpierw dwa końce skleiłam ze sobą, obróciłam o 90 stopni i zkleiłam razem. W ten sposób powstały sakiewki). Ugotować w osolonym wrzątku kilka minut lub uparować w koszyczku do parowania ok. 10 minut. Przygotować sos. Polać nim gorące pierogi. 



























Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:
• Pieczone pierogi empanadas
• Wegańskie pierogi ruskie z pudrem grzybowym









wtorek, 22 kwietnia 2025

Roślinny żurek na zakwasie z grzybami i chrzanem

 

Roślinny żurek na zakwasie z grzybami i chrzanem. Jest bezglutenowy.  Do jego wykonania użyłam zakwasu ryżowego. Nadspodziewanie smaczny, wyraziście kwaśny. 

Jeśli podoba ci się przepis i chcesz mnie wesprzeć, proszę, kliknij w jedną z reklam na stronie. To nic cię nie kosztuje, a dla mnie to ogromna motywacja do dalszego tworzenia treści.

Składniki:

1 l wody lub bulionu warzywnego

250 ml zakwasu na żurek (dałam zakwas bezglutenowy ryżowy)

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

kilka suszonych grzybów (lub 200 świeżych pieczarek malutkich/leśnych mrożonych)

1 łyżka oleju

1 łyżeczka majeranku

sól i pieprz do smaku

1 łyżka tartego chrzanu 

rzeżucha trochę

Przygotowanie:


Namocz grzyby we wrzątku. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby lub podsmażone na oleju całe malutkie pieczarki.

Zalej wodą i gotuj 15 minut.

Zakwas dobrze wymieszaj i wlej do zupy, dodaj majeranek, gotuj kolejne 10 minut.

Dopraw do smaku pieprzem i chrzanem. Podawaj z grzankami.

niedziela, 20 kwietnia 2025

Jaja z majonezem kimchi



J
ajka z majonezem kimchi i rzeżuchą – proste, a efektowne! Lekko pikantne, kremowe nadzienie świetnie łączy się z wiosenną świeżością rzeżuchy. Idealne na wielkanocne śniadanie lub elegancką przystawkę.

Jeśli podoba ci się przepis i chcesz mnie wesprzeć, proszę, kliknij w jedną z reklam na stronie. To nic cię nie kosztuje, a dla mnie to ogromna motywacja do dalszego tworzenia treści.

SKŁADNIKI:

4 jaja ugotowane twardo

2 łyżki płynu spod kimchi (dałam marchewkowe)

3 łyżki majonezu

szczypta słodkiej papryki

sól

koperek

rzeżucha

sezam np. czarny

PRZYGOTOWANIE:

Jaja przekrój na połówki. Majonez przełóż do miski i dodaj płyn spod kimchi oraz trochę słodkiej papryki. Wymieszaj ze sobą. Nałoż na każdą połówkę jajka po łyżeczce majonezu. Udekoruj sezamem, rzeżuchą i koperkiem.