czwartek, 24 kwietnia 2025

Pierogi parowane z mielonym mięsem

 

Chińskie pierogi z cielęciną w stylu dim sum

Chińskie pierogi z cielęciną – delikatne, ręcznie zaklejane i pełne aromatu!

Zrobione z mielonej cielęciny, zamknięte w elastycznym cieście i gotowane na parze – idealnie miękkie, a zarazem sycące.

Do tego szybki sos na bazie sosu sojowego, oleju sezamowego i szczypiorku, który podbija smak i dodaje azjatyckiego charakteru.

Jeśli podoba ci się przepis i chcesz mnie wesprzeć, proszę, kliknij w jedną z reklam na stronie. To nic cię nie kosztuje, a dla mnie to ogromna motywacja do dalszego tworzenia treści.

SKŁADNIKI:

Na 20 szt.

Ciasto: 

250 g mąki semoliny

1/2 łyżeczki soli

150 ml szklanki wody

Farsz:

300 g mielonej cielęciny

1 szczypiorek z dymki drobno posiekany

1łyżka sosu sojowego

pieprz do smaku

sól do smaku

Sos:

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka wody

2 łyżeczki oleju sezamowego

szczypiorek z cebuli dymki trochę


PRZYGOTOWANIE: 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować je na 1-2 mm. Zmieszać składniki farszu. Wyciąć z ciasta okrągłe placuszki. Na środku każdego układać po łyżeczce farszu. Skleić brzegi (moje są złożone po chińsku. Najpierw dwa końce skleiłam ze sobą, obróciłam o 90 stopni i zkleiłam razem. W ten sposób powstały sakiewki). Ugotować w osolonym wrzątku kilka minut lub uparować w koszyczku do parowania ok. 10 minut. Przygotować sos. Polać nim gorące pierogi. 



























Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:
• Pieczone pierogi empanadas
• Wegańskie pierogi ruskie z pudrem grzybowym









4 komentarze:

  1. Uwielbiam cielęcinę i z ogromną przyjemnością spróbowałbym tych pierożków. Farsz wyborny! Niebo! 🥰

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Parowane pierożki z cielęciną. Pyszna propozycja nawet dla bardzo wybrednych. Pozdrawiam ❤️

    OdpowiedzUsuń