wtorek, 22 kwietnia 2025

Roślinny żurek na zakwasie z grzybami i chrzanem

 

Roślinny żurek na zakwasie z grzybami i chrzanem. Jest bezglutenowy.  Do jego wykonania użyłam zakwasu ryżowego. Nadspodziewanie smaczny, wyraziście kwaśny. 

Jeśli podoba ci się przepis i chcesz mnie wesprzeć, proszę, kliknij w jedną z reklam na stronie. To nic cię nie kosztuje, a dla mnie to ogromna motywacja do dalszego tworzenia treści.

Składniki:

1 l wody lub bulionu warzywnego

250 ml zakwasu na żurek (dałam zakwas bezglutenowy ryżowy)

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

kilka suszonych grzybów (lub 200 świeżych pieczarek malutkich/leśnych mrożonych)

1 łyżka oleju

1 łyżeczka majeranku

sól i pieprz do smaku

1 łyżka tartego chrzanu 

rzeżucha trochę

Przygotowanie:


Namocz grzyby we wrzątku. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby lub podsmażone na oleju całe malutkie pieczarki.

Zalej wodą i gotuj 15 minut.

Zakwas dobrze wymieszaj i wlej do zupy, dodaj majeranek, gotuj kolejne 10 minut.

Dopraw do smaku pieprzem i chrzanem. Podawaj z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz