Roślinny żurek na zakwasie z grzybami i chrzanem. Jest bezglutenowy. Do jego wykonania użyłam zakwasu ryżowego. Nadspodziewanie smaczny, wyraziście kwaśny.
Jeśli podoba ci się przepis i chcesz mnie wesprzeć, proszę, kliknij w jedną z reklam na stronie. To nic cię nie kosztuje, a dla mnie to ogromna motywacja do dalszego tworzenia treści.
Składniki:
1 l wody lub bulionu warzywnego
250 ml zakwasu na żurek (dałam zakwas bezglutenowy ryżowy)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
kilka suszonych grzybów (lub 200 świeżych pieczarek malutkich/leśnych mrożonych)
1 łyżka oleju
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka tartego chrzanu
rzeżucha trochę
Przygotowanie:
Namocz grzyby we wrzątku. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby lub podsmażone na oleju całe malutkie pieczarki.
Zalej wodą i gotuj 15 minut.
Zakwas dobrze wymieszaj i wlej do zupy, dodaj majeranek, gotuj kolejne 10 minut.
Dopraw do smaku pieprzem i chrzanem. Podawaj z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz