piątek, 29 marca 2013

Szaszłyki z przepiórczymi jajami


Bardzo szybka przekąska. Ładnie prezentuje się na stole. Zostało mi kilka sztuk przepiórczych. Fajnie byłoby dodać mozzarelki, ale ja ich nie miałam. Do nich podaje dip czosnkowy lub ze szczypiorkiem


Składniki:

6 sztuk pomidorków koktajlowych
6 jajek przepiórki na twardo
sól i pieprz
szczypiorek

Przygotowanie:

Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian składniki. Szaszłyki podawać z dipem czosnkowym.

DIP

4 łyżki dobrego jogurtu
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
pieprz i sól do smaku

Czosnek przepuscić przez praskę, dodać do jojurtu, majonezu i wymieszać. Całosć doprawić solą i pieprzem według własnego smaku. 





czwartek, 28 marca 2013

Pasta z soczewicy z przyprawami dalekiego wschodu


Wielki tydzień. Oczekiwanie. Post. Radość. 
Na ten czas mamy pastę soczewicy z aromatem dalekiego wchodu: kurkuma, kumin, gorczyca, kolendra... Bardzo aromatyczna 
.


Składniki:

szklanka soczewicy czerwonej lub żółtej
1 łyżeczka kurkumy, kminu rzymskiego mielonego, gorczycy, kolendry
1 łyżeczka papryki czerwonej 
1 łyżka oliwy 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
kolendra listki świeża
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę 


Przygotowanie:

Ugotuj soczewicę. Odcedź i ostudź. Na patelni rozgrzej  oliwę i podsmaż przyprawy wraz z koncentratem pomidorowym  Dodaj do soczewicy. Wymieszaj. Dadaj drobniutko posiekaną kolendrę. Jeśli lubisz gładką pastę zmiksuj. Dodaj kosteczki czerwonej cebuli. Podawaj na grzankach. 


środa, 27 marca 2013

Rosół cytrynowy z szafranem i żółtkiem


Lekki bulion cytrynowy z szafranem będzie u nas hitem w drugi dzień Świąt Wielkanocnych. 
Został przetestowany. Zawiera w sobie żółtko jaja dzięki czemu jest bogaty w smaku. 

 
Składniki:

2 litry wody
500 g skrzydełek kurczaka
1/4 selera 
cebula szalotka
por biała część
1 cytryna i skórka z niej
2 żółtka od zielononóżki 
szczypiorek
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego oo
szczypta szafranu
pieprz
ryż jaśminowy 
sól i pieprz 


Przygotowanie:

W naczyniu na zupę umieść oczyszczone mięso, włóż  ziele, szczyptę szafranu  i liść laurowy. Zagotuj. Dodaj pokrojony w kostkę seler,pokrojonego w krążki pora, oraz szalotkę. Po około 40 minutach wyciśnij sok z cytryny tak około 3 łyżek, dodaj do niego otartą skórkę i wymieszaj z bulionem. Podawaj z ryżem jaśminowym i posypanym szczypiorkiem.