czwartek, 28 marca 2013

Pasta z soczewicy z przyprawami dalekiego wschodu


Wielki tydzień. Oczekiwanie. Post. Radość. 
Na ten czas mamy pastę soczewicy z aromatem dalekiego wchodu: kurkuma, kumin, gorczyca, kolendra... Bardzo aromatyczna 
.


Składniki:

szklanka soczewicy czerwonej lub żółtej
1 łyżeczka kurkumy, kminu rzymskiego mielonego, gorczycy, kolendry
1 łyżeczka papryki czerwonej 
1 łyżka oliwy 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
kolendra listki świeża
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę 


Przygotowanie:

Ugotuj soczewicę. Odcedź i ostudź. Na patelni rozgrzej  oliwę i podsmaż przyprawy wraz z koncentratem pomidorowym  Dodaj do soczewicy. Wymieszaj. Dadaj drobniutko posiekaną kolendrę. Jeśli lubisz gładką pastę zmiksuj. Dodaj kosteczki czerwonej cebuli. Podawaj na grzankach. 


środa, 27 marca 2013

Rosół cytrynowy z szafranem i żółtkiem


Lekki bulion cytrynowy z szafranem będzie u nas hitem w drugi dzień Świąt Wielkanocnych. 
Został przetestowany. Zawiera w sobie żółtko jaja dzięki czemu jest bogaty w smaku. 

 
Składniki:

2 litry wody
500 g skrzydełek kurczaka
1/4 selera 
cebula szalotka
por biała część
1 cytryna i skórka z niej
2 żółtka od zielononóżki 
szczypiorek
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego oo
szczypta szafranu
pieprz
ryż jaśminowy 
sól i pieprz 


Przygotowanie:

W naczyniu na zupę umieść oczyszczone mięso, włóż  ziele, szczyptę szafranu  i liść laurowy. Zagotuj. Dodaj pokrojony w kostkę seler,pokrojonego w krążki pora, oraz szalotkę. Po około 40 minutach wyciśnij sok z cytryny tak około 3 łyżek, dodaj do niego otartą skórkę i wymieszaj z bulionem. Podawaj z ryżem jaśminowym i posypanym szczypiorkiem.