Wielki tydzień. Oczekiwanie. Post. Radość.
Pasta soczewicy z aromatem dalekiego wchodu: kurkuma, kumin, gorczyca, kolendra...
Składniki:
szklanka soczewicy czerwonej lub żółtej
1 łyżeczka kurkumy, kuminu mielonego, gorczycy, kolendry
papryczka czerwona
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
kolendra listki świeża
1/2 czerwonej cebuli
Przygotowanie:
Ugotuj soczewicę. Odcedź i ostudź. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż przyprawy wraz z koncentratem pomidorowym Dodaj do soczewicy. Wymieszaj. Dadaj drobniutko posiekaną kolendrę. Jeśli lubisz gładka pastę zmiksuj. Dodaj kosteczki czerwonej cebuli. Podawaj na grzankach.
Czerwona soczewica w asyście orientalnych przypraw? Taka pasta musi smakować wyśmienicie, innej opcji nie ma;)
OdpowiedzUsuńprzepadam za czerwoną soczewicą. Pasta z nią musi być świetna :)
OdpowiedzUsuńtez ja zrobię ! aromatyczna bardzo
OdpowiedzUsuńwidziałam już tę pastę w różnych odmianach... ale nigdy nie jadła, koniecznie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńmam dziś w planie zrobienie pasty z soczewicy, fajny przepis, nie wiem tylko czy dostanę wszystkie przyprawy
OdpowiedzUsuńmam dziś w planie zrobienie pasty z soczewicy, fajny przepis, nie wiem tylko czy dostanę wszystkie przyprawy
OdpowiedzUsuń