Przepyszne wegańskie danie z kaszą i warzywami.
SKŁADNIKI:
kasza gryczana 200 g
2 szklanki bulionu
kalafior 1/2 sztuki (średni) lub mały
pieczarki 8-10 sztuk
marchewka 2 sztuki
tymianek świeży około 1 łyżeczki i 3 gałązki do przybrania
cebula np.szalotka 1 sztuka
olej do smażenia 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę podgotować w bulinie tak aby była lekko twardawa ok. 7-10 minut. Odstawić ( jeśli jest płyn nalży kaszę odcedzić). Warzywa umyć i obrać. Marchew pociąć w plasterki, pieczarki na ćwiartki, kalafior na różyczki, cebulę w kostkę. Rozgrzać patelnię i lekko podsmażyć warzywa. Dodać podgotowaną kaszę gryczaną wraz z płynem i dusić razem do miękkości.