Kto kocha szparagi, na pewno zachwyci się bulionem z białych szparagów.
Białe szparagi, biały ryżowy makaron.
Bulion jest niezwykle klarowny.
Moja propozycja do komunijnego menu.
Składniki:
1-2 wiązki białych szparagów (w zależnosci od ich wielkości)
3 marchewki
pietruszka korzeń duża
sok z cytryny 1 łyżka oraz odrobina skórki z cytryny
spory kawałek selera korzeniowego z nacią
biała część pora
pół bulwy kopru włoskiego (fenkuła)
2 litry wody
sól i pieprz do smaku
pół kurczaka
makaron ryżowy
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy około godziny z łyżeczką soli. Zdejmujemy szumowinę jeśli jest. Obieramy nożem szparagi i kroimy na 3 równe części. Główki zostawiany na koniec gotowania.
Wrzucamy wszystkie obrane warzywa oraz szparagi, doprawiamy solą, i gotujemy do miękkości warzyw (30 minut). Pod koniec gotowania dodajemy końcówki szparagów, sok z cytryny ze skórką i gotujemy jeszcze kilka minut.
Podawać z białym makaronem lub z innym.
Posypać koprem lub natką pietruszki.