poniedziałek, 16 maja 2016

Bulion z białych szparagów na przyjecie komunijne


Kto kocha szparagi, na pewno zachwyci się bulionem z białych szparagów. 

Białe szparagi, biały ryżowy makaron.
Bulion jest niezwykle klarowny. 
Moja propozycja do komunijnego menu.

Składniki:

1-2 wiązki białych szparagów (w zależnosci od ich wielkości)
3 marchewki
pietruszka korzeń duża
sok z cytryny 1 łyżka oraz odrobina skórki z cytryny
spory kawałek selera korzeniowego z nacią
biała część pora
pół bulwy kopru włoskiego (fenkuła) 
2 litry wody
sól i pieprz do smaku
pół kurczaka 

makaron ryżowy 

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy około godziny z łyżeczką soli. Zdejmujemy szumowinę jeśli jest. Obieramy nożem szparagi i kroimy na 3 równe części. Główki zostawiany na koniec gotowania. 
Wrzucamy wszystkie obrane warzywa oraz szparagi, doprawiamy solą,  i gotujemy do miękkości warzyw (30 minut). Pod koniec gotowania dodajemy końcówki szparagów, sok z cytryny ze skórką i gotujemy jeszcze kilka minut.

Podawać z białym makaronem lub z innym. 


Posypać koprem lub natką pietruszki. 



18 komentarzy:

  1. Smakowity!
    Zawsze wolę zielone szapragi, ale te białe są dobre właśnie na zupy.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno smak tej zupy jest cudowny, jutro obowiązkowo idę na poszukiwanie białych szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć za szparagami aż tak nie przepadamy to ten bulion z makaronem ryżowym prezentuje się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Bardzo lubię szparagi i z chęcią zjadłabym taki bulion:)

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje się wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wykwintna przystawka - sprawdzi się na eleganckim przyjęciu! :) Ciekawy dodatek w postaci fenkuła - już wyobrażam sobie ten cudowny smak! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. też kocham szparagi, ale zdecydowanym numerem jeden są te zielone :) dodanie do bulionu to ciekawy pomysł, może w niedzielę się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam zupę szparagową, ale raczej z tych zielonych, w wersji miksowanej. Koniecznie muszę spróbować takiego bulionu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda bardzo odświętnie, idealnie na taką okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zamiast rosołu <3 rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  11. Wstyd się przyznać, ale chyba nigdy nie jadłam szparagów:-) A wyglądają przepysznie!
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  12. nie miałam jeszcze okazji jeść bulionu ze szparagów, ale myślę sobie, że musi być przepyszny : )

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten bulion bardzo mnie zainteresował...Bardzo ciekawy pomysł, a szparagi po prostu uwielbiam. Zainspirowałaś mnie porządnie i jestem pewna, że będzie mi bardzo smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Intrygujący! Szparagów jako dodatek do wywaru jeszcze nigdy nie wykorzystywałem. Muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten bulion na pewno by mi posmakował ;-)

    OdpowiedzUsuń