Kto kocha szparagi, na pewno zachwyci się bulionem z białych szparagów.
Białe szparagi, biały ryżowy makaron.
Bulion jest niezwykle klarowny.
Moja propozycja do komunijnego menu.
Składniki:
1-2 wiązki białych szparagów (w zależnosci od ich wielkości)
3 marchewki
pietruszka korzeń duża
sok z cytryny 1 łyżka oraz odrobina skórki z cytryny
spory kawałek selera korzeniowego z nacią
biała część pora
pół bulwy kopru włoskiego (fenkuła)
2 litry wody
sól i pieprz do smaku
pół kurczaka
makaron ryżowy
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy około godziny z łyżeczką soli. Zdejmujemy szumowinę jeśli jest. Obieramy nożem szparagi i kroimy na 3 równe części. Główki zostawiany na koniec gotowania.
Wrzucamy wszystkie obrane warzywa oraz szparagi, doprawiamy solą, i gotujemy do miękkości warzyw (30 minut). Pod koniec gotowania dodajemy końcówki szparagów, sok z cytryny ze skórką i gotujemy jeszcze kilka minut.
Podawać z białym makaronem lub z innym.
Posypać koprem lub natką pietruszki.
Smakowity!
OdpowiedzUsuńZawsze wolę zielone szapragi, ale te białe są dobre właśnie na zupy.
Smacznego!
Na pewno smak tej zupy jest cudowny, jutro obowiązkowo idę na poszukiwanie białych szparagów :)
OdpowiedzUsuńChoć za szparagami aż tak nie przepadamy to ten bulion z makaronem ryżowym prezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam! Bardzo lubię szparagi i z chęcią zjadłabym taki bulion:)
OdpowiedzUsuńprezentuje się wybornie :)
OdpowiedzUsuńBrzmi doskonale :D
OdpowiedzUsuńWyborna propozycja!
OdpowiedzUsuńWykwintna przystawka - sprawdzi się na eleganckim przyjęciu! :) Ciekawy dodatek w postaci fenkuła - już wyobrażam sobie ten cudowny smak! :)
OdpowiedzUsuńteż kocham szparagi, ale zdecydowanym numerem jeden są te zielone :) dodanie do bulionu to ciekawy pomysł, może w niedzielę się skuszę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę szparagową, ale raczej z tych zielonych, w wersji miksowanej. Koniecznie muszę spróbować takiego bulionu :)
OdpowiedzUsuńO rajuśku. Cudo!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo odświętnie, idealnie na taką okazję :)
OdpowiedzUsuńZamiast rosołu <3 rewelacja
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale chyba nigdy nie jadłam szparagów:-) A wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
nie miałam jeszcze okazji jeść bulionu ze szparagów, ale myślę sobie, że musi być przepyszny : )
OdpowiedzUsuńTen bulion bardzo mnie zainteresował...Bardzo ciekawy pomysł, a szparagi po prostu uwielbiam. Zainspirowałaś mnie porządnie i jestem pewna, że będzie mi bardzo smakował:)
OdpowiedzUsuńIntrygujący! Szparagów jako dodatek do wywaru jeszcze nigdy nie wykorzystywałem. Muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńTen bulion na pewno by mi posmakował ;-)
OdpowiedzUsuń