piątek, 5 kwietnia 2013

Pancakes placki z mąki owsianej


O
statnio bawię się z mąkami. Szczerze mówiąc muszę je "wykończyć" bo termin ważności zaraz upłynie.
Na moim opakowaniu mąki owsianej wydrukowany jest przepis na bułeczki - ale ile można jeść bułeczek, naleśników... Po raz pierwszy zrobiłam pankejki w wersji amerykańskiej i powiem szczerze że są smaczne.


SKŁADNIKI:

szklanka mąki owsianej
3 łyżki mąki pszennej/orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól i cukier do smaku
3/4 szklanki mleka
 1 jajo
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników zrób jednolite ciasto i smaż na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Podawaj np. z syropem klonowym lub ulubionym miodem.




środa, 3 kwietnia 2013

Orkiszowa brioszka



Brioszka, brioche. Lubię ją robić. Powód? Wyrabiam ciasto wieczorem. Wkładam w formie do lodówki. Rano nastawiam piekarnik na 190 °C, aby po 30 minutach jeść cieplutką brioche. Miód, kawa i ona:) A teraz jeszcze zdrowsza! Orkiszowa.  Zainteresowanych odsyłam do diety wg. Św Hildegardy.


Składniki

350 g mąki orkiszowej typ 405
0,5 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
20 g świeżych drożdży
50 ml mleka ciepłego
100 g roztopionego masła
35g łyżki cukru trzcinowego
3 jaja
szczypta soli
garść rodzynek 


Przygotowanie

Mąkę przesiej i zrób wgłębienie, wbij jaja, wlej mleko i dodaj rozkruszone drożdże oraz cukier i sól. Wyrabiaj około 15 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Teraz dodaj masło i dalej wyrabiaj aż ciasto stanie się lśniące. Wsyp garść rodzynek i wmieszaj w ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie, zrób z niego kilka kulek tej samej wielkości. Włóż do formy obok siebie, dzięki temu po upieczeniu będą ładnie się odrywać. Surowe ciasto w formie włóż do lodówki przykrywając folią spożywczą na całą noc. One jeszcze raz urosną, mimo niskiej temperatury. Rano wyjmij formę z lodówki i jeśli jeszcze nie wyrosły odstaw w ciepłe miejsce na 30-60 minut, nastaw piekarnik na 190 stopni i piecz 30-40 minut.