Składniki:
kalafior średniej wielkości
mąka orkiszowa ok.3/4 szklanki
sól
Przygotowanie:
Kalafior rozdrobnić w malakserze na bardzo drobno i przełożyć do dużej miski. Dosypać ok. 3/4 szklanki mąki i zagnieść ciasto w razie potrzeby dosypać mąkę. Podzielić ciasto na mniejsze części i z każdej uformować wałek a następnie pokroić na kluski. Gotować w osolonym wrzątku a kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze 2 minuty.
Dodatek:
domowe pesto:
doniczka bazylii
nieaktywne płatki drożdżowe (opcjonalnie)
5 sztuk orzechów włoskich w skorupkach
sól i pieprz
skórka z cytryny
ząbek czosnku
oliwa
Przygotowanie:
Orzechy obrać i i prażyć na patelni. Umyte i suche liście bazylii i resztę składników zmiksować. Przełożyć do czystego słoiczka.