sobota, 20 lipca 2024

Kopytka z kalafiora (dwa składniki)

Kopytka z kalafiora są wegańskie, zaskakujące w w smaku. Najlepiej smakują zrumienione na patelni na oliwie z domowym pesto.

Składniki:

kalafior średniej wielkości

mąka orkiszowa ok.3/4 szklanki

sól 

Przygotowanie:

Kalafior rozdrobnić w malakserze na bardzo drobno i przełożyć do dużej miski. Dosypać ok. 3/4 szklanki mąki i zagnieść ciasto w razie potrzeby dosypać mąkę. Podzielić ciasto na mniejsze części i z każdej uformować wałek a następnie pokroić na kluski. Gotować w osolonym wrzątku a kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze 2 minuty.

Dodatek: 

domowe pesto:

doniczka bazylii

nieaktywne płatki drożdżowe (opcjonalnie)

5 sztuk orzechów włoskich w skorupkach

sól i pieprz

skórka z cytryny

ząbek czosnku

oliwa


Przygotowanie:

Orzechy obrać i i prażyć na patelni. Umyte i suche liście bazylii i resztę składników zmiksować. Przełożyć do czystego słoiczka. 

środa, 17 lipca 2024

Sałatka z soczewicy z warzywami

Ugotowana czarna soczewica, drobno posiekana czerwona kapusta, rzodkiewka ogórek, koperek, To główne składniki sałatki.  Można dodać czarną porzeczkę. Świetnie pasuje na obiad lub kolację oraz jako dodatek do pieczonych ryb. 

SKŁADNIKI:

2 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy lub zielonej (może być gotowa ze słoika)

1/2 główki małej czerwonej kapusty

kawałek ogórka 

4 rzodkiewki

czerwona cebula

1/4 szklanki czarnej porzeczki 

drobno pokrojony koperek

Dressing:

olej rzepakowy tłoczony na zimno 3 łyżki 

musztarda francuska 1 łyżeczka 

ocet winny 1 łyżeczka 

sól i pieprz do smaku 


PRZYGOTOWANIE:

Kapustę rozdrabniłam w malakserze i wymieszałam z solą. Odstawiłam aby zmiękła. Cebulę, rzodkiewki i ogórka pokroiłam w kosteczkę. Wszystko razem wymieszałam. Zamieszkałam składniki dressingu i wymieszałam. Dodałam koperek.