wtorek, 18 czerwca 2013

Otrębowe ciasto z czereśniami





Ciasto otrębowe z czereśniami. Je się je bez "wyrzutów sumienia".  Robię je kilka razy w sezonie: z czereśniami, z morelami, brzoskwiniami i śliwkami. Wychodzi zawsze. Nie zawiera tłuszczu. Składniki na małą firmę. Na dużą należy podwoić składniki.


Składniki:

500 g czereśni ( lub innych owoców w sezonie: wiśnie, brzoskwinie, morele)
1 szklanka mąki
1 szklanka pszennych otrąb
1/2 szklanki drobnego cukru 
4 duże jaja L lub 5 mniejszych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki płatków migdałowych na wierzch do posypania
cukier puder do posypania



PRZYGOTOWANIE 

Czereśnie umyj i przekrój na pół usuwając pestkę. Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać sztywną pianę, pod koniec dodaj ze 3 łyżki cukru. Następnie dodaj do piany żółtka i dalej ubijaj, teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec zmieszaj z otrębami już bez ubijania np. trzepaczką. Wylej ciasto na blachę i równomiernie rozprowadź ciasto. Układaj połówki czereśni skórką do dołu. Posyp całość płatkami migdałowymi. Piecz w 180 stopniach ok. 40-50 minut. Wystudź i oprósz cukrem pudrem.