piątek, 24 sierpnia 2012

Deser jogurtowy z mascarpone z jeżynami i biszkoptami własnej roboty


Deser z jeżynami, jogurtem i biszkoptami z owocami. 

Dziś w sklepie zobaczyłam nowość jogurt z mascarpone do deserów Piątnicy. Ucieszyłam się, bo nie będę musiałam mieszać mascarpone z jogurtem😉. Czyli znów przyspieszymy działania w kuchni. Już po drodze myślałam co tu zrobić z tym nabytkiem i dokupiłam jeżyny. Upiekłam okrągłe biszkopty, do których eksperymentalnie dodałam siemię lniane. Udało się stworzyć pyszny deser a dowód na załączonym obrazku:


Składniki:

1 opakowanie jogurtu z mascarpone
1 opakowanie cukru trzcinowego z wanilią ( z niego weźmiemy ok. 1 łyżeczki)
świeże jeżyny
listki melisy

Na ciasto biszkoptowe:

4 jaja temperatura pokojowa 
4 łyżki mąki czubate przesiane
2 łyżeczki czubate siemienia lnianego
1/2 szklanki cukru drobnego 
masło do wysmarowania blachy.

Przygotowanie:

nastaw piekarnik na 180 stopni C

1. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno, dodaj partiami cukier, potem żółtka. Następnie dodaj siemię lniane i wymieszaj robotem. Następnie dodaj mąkę i niech składniki się połączą.
2. Wylej masę na papier posmarowany masłem i rozprowadź na całej blasze tak jak do biszkoptu na roladę.
3. Piecz 10 minut w 180 st. C Po upieczeniu przykryj ciasto cienką ściereczką. Po wystygnięciu wykrawaj kółka z ciasta formą cukierniczą. Wyjdzie ok. 24 szt biszkoptów, które można przechowywać w blaszanej puszcze.







czwartek, 23 sierpnia 2012

EKO- twórczosć kulinarna



Takie niebanalne miseczki, koszyczki możecie zrobić same. zapraszam Was na takie warsztaty. Ponieżj zaproszenie:



Spotkajmy się!



poniedziałek, 20 sierpnia 2012

"Crema di zucca" Krem z dyni z makaronem


Krem-sos z dyni do makaronu.

Składniki:

na 4 porcje

makaron razowy np. penne
średnia lub pół większej dyni
3 łyżki oleju
średniej wielkości por (biała część)
natka pietruszki posiekana drobno
ser parmezan tarty 4 łyżki
szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz
1 łyżka octu winnego
pół bakłażana
500 ml mleka






Przygotowanie:

1. Pora pokrój drobno i zacznij dusić na łyżce oleju. Dadaj pokrojone w kostki kawałki dyni, smaż kilka minut. Zalej mlekiem, posól i dodaj sporo mielonego pieprzu oraz gałkę. Gotuj aż dynia będzie miękka około 15 minut. Po tym czasie zmiksuj i jeśli będzie za gęste dolej mleka i łyżkę octu. Sprawdź czy jest dobrze doprawione solą i pieprzem.

2. Nastaw makaron penne i ugotuj al dente.

3. Na patelni rozgrzej resztę oleju i na gorący wrzuć kostki bakłażana, posól je i smaż już na średnim ogniu żeby z każdej strony był zrumieniony.

4. Na dno talerza wyłóż krem połóż na nim makaron, posyp kostkami bakłażana i parmezanem. Na koniec posyp natką.