piątek, 24 sierpnia 2012
Deser jogurtowy z mascarpone z jeżynami i biszkoptami własnej roboty
Deser z jeżynami, jogurtem i biszkoptami z owocami.
Dziś w sklepie zobaczyłam nowość jogurt z mascarpone do deserów Piątnicy. Ucieszyłam się, bo nie będę musiałam mieszać mascarpone z jogurtem😉. Czyli znów przyspieszymy działania w kuchni. Już po drodze myślałam co tu zrobić z tym nabytkiem i dokupiłam jeżyny. Upiekłam okrągłe biszkopty, do których eksperymentalnie dodałam siemię lniane. Udało się stworzyć pyszny deser a dowód na załączonym obrazku:
Składniki:
1 opakowanie jogurtu z mascarpone
1 opakowanie cukru trzcinowego z wanilią ( z niego weźmiemy ok. 1 łyżeczki)
świeże jeżyny
listki melisy
Na ciasto biszkoptowe:
4 jaja temperatura pokojowa
4 łyżki mąki czubate przesiane
2 łyżeczki czubate siemienia lnianego
1/2 szklanki cukru drobnego
masło do wysmarowania blachy.
Przygotowanie:
nastaw piekarnik na 180 stopni C
1. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno, dodaj partiami cukier, potem żółtka. Następnie dodaj siemię lniane i wymieszaj robotem. Następnie dodaj mąkę i niech składniki się połączą.
2. Wylej masę na papier posmarowany masłem i rozprowadź na całej blasze tak jak do biszkoptu na roladę.
3. Piecz 10 minut w 180 st. C Po upieczeniu przykryj ciasto cienką ściereczką. Po wystygnięciu wykrawaj kółka z ciasta formą cukierniczą. Wyjdzie ok. 24 szt biszkoptów, które można przechowywać w blaszanej puszcze.
czwartek, 23 sierpnia 2012
EKO- twórczosć kulinarna
Takie niebanalne miseczki, koszyczki możecie zrobić same. zapraszam Was na takie warsztaty. Ponieżj zaproszenie:
Spotkajmy się!
poniedziałek, 20 sierpnia 2012
"Crema di zucca" Krem z dyni z makaronem
Krem-sos z dyni do makaronu.
Składniki:
na 4 porcje
makaron razowy np. penne
średnia lub pół większej dyni
3 łyżki oleju
średniej wielkości por (biała część)
natka pietruszki posiekana drobno
ser parmezan tarty 4 łyżki
szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz
sól do smaku
pieprz
1 łyżka octu winnego
pół bakłażana
500 ml mleka
Przygotowanie:
1. Pora pokrój drobno i zacznij dusić na łyżce oleju. Dadaj pokrojone w kostki kawałki dyni, smaż kilka minut. Zalej mlekiem, posól i dodaj sporo mielonego pieprzu oraz gałkę. Gotuj aż dynia będzie miękka około 15 minut. Po tym czasie zmiksuj i jeśli będzie za gęste dolej mleka i łyżkę octu. Sprawdź czy jest dobrze doprawione solą i pieprzem.
2. Nastaw makaron penne i ugotuj al dente.
3. Na patelni rozgrzej resztę oleju i na gorący wrzuć kostki bakłażana, posól je i smaż już na średnim ogniu żeby z każdej strony był zrumieniony.
4. Na dno talerza wyłóż krem połóż na nim makaron, posyp kostkami bakłażana i parmezanem. Na koniec posyp natką.
pół bakłażana
500 ml mleka
Przygotowanie:
1. Pora pokrój drobno i zacznij dusić na łyżce oleju. Dadaj pokrojone w kostki kawałki dyni, smaż kilka minut. Zalej mlekiem, posól i dodaj sporo mielonego pieprzu oraz gałkę. Gotuj aż dynia będzie miękka około 15 minut. Po tym czasie zmiksuj i jeśli będzie za gęste dolej mleka i łyżkę octu. Sprawdź czy jest dobrze doprawione solą i pieprzem.
2. Nastaw makaron penne i ugotuj al dente.
3. Na patelni rozgrzej resztę oleju i na gorący wrzuć kostki bakłażana, posól je i smaż już na średnim ogniu żeby z każdej strony był zrumieniony.
4. Na dno talerza wyłóż krem połóż na nim makaron, posyp kostkami bakłażana i parmezanem. Na koniec posyp natką.
niedziela, 19 sierpnia 2012
Labraks pieczony w folii z czerwonymi warzywami
Nie znałam tej ryby. Kiedy pojawiła się w sklepie na stoisku ze świeżymi rybami kupiłam i przygotowałam do niej sos pomidorowy. To bardzo pyszna ryba.
Składniki:
2 szt labraksa
papryka
2 pomidory
1 czerwona cebula
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
szczypta papryki chili
Przygotowanie:
1. Na patelnię wlej łyżkę oliwy i włóż pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i cebulę. Pokrój niezbyt dokładnie bo warzywa i tak zmienią się w sos. Kiedy warzywa puszczą sok, dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i paprykę chili. Duś aż warzywa prawie rozpadną się.
2. Opłucz ryby. Włóż do środka pokrojony czosnek i posól. Posmaruj ryby oliwą z każdej strony, aby podczas pieczenia skórka ryby nie przywarła do folii. Zawiń dokładnie w folię i na rozgrzanej patelni piecz około 10 minut.
Podawaj z naturalnym ryżem i ziołami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)