Krem-sos z dyni do makaronu.
Składniki:
na 4 porcje
makaron razowy np. penne
średnia lub pół większej dyni
3 łyżki oleju
średniej wielkości por (biała część)
natka pietruszki posiekana drobno
ser parmezan tarty 4 łyżki
szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz
sól do smaku
pieprz
1 łyżka octu winnego
pół bakłażana
500 ml mleka
Przygotowanie:
1. Pora pokrój drobno i zacznij dusić na łyżce oleju. Dadaj pokrojone w kostki kawałki dyni, smaż kilka minut. Zalej mlekiem, posól i dodaj sporo mielonego pieprzu oraz gałkę. Gotuj aż dynia będzie miękka około 15 minut. Po tym czasie zmiksuj i jeśli będzie za gęste dolej mleka i łyżkę octu. Sprawdź czy jest dobrze doprawione solą i pieprzem.
2. Nastaw makaron penne i ugotuj al dente.
3. Na patelni rozgrzej resztę oleju i na gorący wrzuć kostki bakłażana, posól je i smaż już na średnim ogniu żeby z każdej strony był zrumieniony.
4. Na dno talerza wyłóż krem połóż na nim makaron, posyp kostkami bakłażana i parmezanem. Na koniec posyp natką.
pół bakłażana
500 ml mleka
Przygotowanie:
1. Pora pokrój drobno i zacznij dusić na łyżce oleju. Dadaj pokrojone w kostki kawałki dyni, smaż kilka minut. Zalej mlekiem, posól i dodaj sporo mielonego pieprzu oraz gałkę. Gotuj aż dynia będzie miękka około 15 minut. Po tym czasie zmiksuj i jeśli będzie za gęste dolej mleka i łyżkę octu. Sprawdź czy jest dobrze doprawione solą i pieprzem.
2. Nastaw makaron penne i ugotuj al dente.
3. Na patelni rozgrzej resztę oleju i na gorący wrzuć kostki bakłażana, posól je i smaż już na średnim ogniu żeby z każdej strony był zrumieniony.
4. Na dno talerza wyłóż krem połóż na nim makaron, posyp kostkami bakłażana i parmezanem. Na koniec posyp natką.
Wygląda rewelacyjnie! :) Zapisuję do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie i kusi by spróbować :)
OdpowiedzUsuńAle to wygląda! pysznie i tak słonecznie :)
OdpowiedzUsuń