piątek, 24 sierpnia 2012
Deser jogurtowy z mascarpone z jeżynami i biszkoptami własnej roboty
Deser z jeżynami, jogurtem i biszkoptami z owocami.
Dziś w sklepie zobaczyłam nowość jogurt z mascarpone do deserów Piątnicy. Ucieszyłam się, bo nie będę musiałam mieszać mascarpone z jogurtem😉. Czyli znów przyspieszymy działania w kuchni. Już po drodze myślałam co tu zrobić z tym nabytkiem i dokupiłam jeżyny. Upiekłam okrągłe biszkopty, do których eksperymentalnie dodałam siemię lniane. Udało się stworzyć pyszny deser a dowód na załączonym obrazku:
Składniki:
1 opakowanie jogurtu z mascarpone
1 opakowanie cukru trzcinowego z wanilią ( z niego weźmiemy ok. 1 łyżeczki)
świeże jeżyny
listki melisy
Na ciasto biszkoptowe:
4 jaja temperatura pokojowa
4 łyżki mąki czubate przesiane
2 łyżeczki czubate siemienia lnianego
1/2 szklanki cukru drobnego
masło do wysmarowania blachy.
Przygotowanie:
nastaw piekarnik na 180 stopni C
1. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno, dodaj partiami cukier, potem żółtka. Następnie dodaj siemię lniane i wymieszaj robotem. Następnie dodaj mąkę i niech składniki się połączą.
2. Wylej masę na papier posmarowany masłem i rozprowadź na całej blasze tak jak do biszkoptu na roladę.
3. Piecz 10 minut w 180 st. C Po upieczeniu przykryj ciasto cienką ściereczką. Po wystygnięciu wykrawaj kółka z ciasta formą cukierniczą. Wyjdzie ok. 24 szt biszkoptów, które można przechowywać w blaszanej puszcze.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zapraszam do mojej akcji: Jeżyny 2012.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
Pozdrawiam
Bardzo chętnie:)
UsuńZjadłabym takie<3
OdpowiedzUsuń