piątek, 24 sierpnia 2012

Deser jogurtowy z mascarpone z jeżynami i biszkoptami własnej roboty


Deser z jeżynami, jogurtem i biszkoptami z owocami. 

Dziś w sklepie zobaczyłam nowość jogurt z mascarpone do deserów Piątnicy. Ucieszyłam się, bo nie będę musiałam mieszać mascarpone z jogurtem😉. Czyli znów przyspieszymy działania w kuchni. Już po drodze myślałam co tu zrobić z tym nabytkiem i dokupiłam jeżyny. Upiekłam okrągłe biszkopty, do których eksperymentalnie dodałam siemię lniane. Udało się stworzyć pyszny deser a dowód na załączonym obrazku:


Składniki:

1 opakowanie jogurtu z mascarpone
1 opakowanie cukru trzcinowego z wanilią ( z niego weźmiemy ok. 1 łyżeczki)
świeże jeżyny
listki melisy

Na ciasto biszkoptowe:

4 jaja temperatura pokojowa 
4 łyżki mąki czubate przesiane
2 łyżeczki czubate siemienia lnianego
1/2 szklanki cukru drobnego 
masło do wysmarowania blachy.

Przygotowanie:

nastaw piekarnik na 180 stopni C

1. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno, dodaj partiami cukier, potem żółtka. Następnie dodaj siemię lniane i wymieszaj robotem. Następnie dodaj mąkę i niech składniki się połączą.
2. Wylej masę na papier posmarowany masłem i rozprowadź na całej blasze tak jak do biszkoptu na roladę.
3. Piecz 10 minut w 180 st. C Po upieczeniu przykryj ciasto cienką ściereczką. Po wystygnięciu wykrawaj kółka z ciasta formą cukierniczą. Wyjdzie ok. 24 szt biszkoptów, które można przechowywać w blaszanej puszcze.







3 komentarze: