środa, 22 lipca 2015

Ciasto jogurtowe z karobem i brzoskwiniami ( ciasto bezglutenowe)


Ciasto z brzoskwiniami z karobem, który oskonale zastępuje kakao. Ciasto upiekłam na mąkach gryczanej i ryżowej. To ciasto dla osób które lubią zdrowe desery. Cukier zastąpiłam ksylitolem. Kakao karobem.



SKŁADNIKI:


szklanka mąki gryczanej

szklanka mąki ryżowej

30 ml oleju

6 jaj

2 łyżki karobu

laska wanilii

1/2 szklanki ksylitolu lub cukru lub cukru trzcinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

duże opakowanie jogurtu Zott lub 2 małe (temperatura pokojowa)

cukier puder do posypki

3 ładne miękkiego brzoskwinie/morele lub śliwki




PRZYGOTOWANIE

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić. Żółtka utrzeć z ksylitolem i wanilią. Dodać jogurt i olej. Do masy dodawać na przemian mąkę (mąki można razem połączyć) i łyżkę piany (mąki dodatkowo zmieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam). Dodać 2 łyżki karobu. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, na wierzch układając połówki brzoskwiń. Piec w 180° C ok. 50 - 60 minut.