czwartek, 23 lipca 2015

Gryczanki moja przekąska do torebki


RawAnd Happy   przygotowała dla osób pragnących zdrowych przekąsek niezwykle smaczne Gryczanki.

Chciałam z nich coś przygotować bo znakomicie pasują na śniadanie, do jogurtu, owoców  - ale one bronią sie same. Są pyszne same w sobie.

Przygotowałam letnią sałatkę owocową:



Składniki:

borówki amerykańskie
morele
sok z pomarańczy 
kilka listków mięty
Gryczanki o smaku miodowym 


Przygotowanie:

Miewam problemy ze spadkiem cukru. Zawsze noszę przy sobie coś "małego" do zjedzenia. Najczęściej są to sezamki. Szukałam czegoś dla siebie. Sezamki często dosładzane są syropem glukozowo- fruktozowym. Sięgałam po nie  w nagłej potrzebie. Gryczanki są dla mnie idealnym rozwiązaniem.
Występują w różnych smakach: z owocami leśnymi, czekoladowe lub miodowe. Spróbowałam. Od teraz to moja  przekąska. Mam ją w torebce jeśli tylko chwyci mnie głód. Są bez dodatku cukru - bez glutenu - bez laktozy.  Wyprodukowane w niskiej temperaturze, żeby zachować wszystkie właściwości odżywcze kiełkowanych nasion. Idealna jeśli ktoś stosuje dietę  RAW food. Ale także dla wszystkich tych, którzy chcą mieć przy sobie coś zdrowego.
Gryczanki polecam dla osób dbających o zdrowie, dla dzieci, wegan, wegetarian.

Wszystkie produkty wykorzystane do wyprodukowania ich pochodzą z upraw ekologicznych. Są to:


  • kiełkowana polska kasza gryczana
  • daktyle 
  • rodzynki 
  • kiełkowany słonecznik
  • kiełkowana kasza jaglana 
  • kokos
  • surowa masa kakaowca (7%)
  • masło kakaowe 
  • kakao w proszku
  • zawartość kakao min. 65%), kiełkowany amarantus
  • kiełkowana szałwia hiszpańska
  • kiełkowane siemię lniane

środa, 22 lipca 2015

Ciasto jogurtowe z karobem i brzoskwiniami ( ciasto bezglutenowe)


Ciasto z brzoskwiniami z karobem, który oskonale zastępuje kakao. Ciasto upiekłam na mąkach gryczanej i ryżowej. To ciasto dla osób które lubią zdrowe desery. Cukier zastąpiłam ksylitolem. Kakao karobem.



SKŁADNIKI:


szklanka mąki gryczanej

szklanka mąki ryżowej

30 ml oleju

6 jaj

2 łyżki karobu

laska wanilii

1/2 szklanki ksylitolu lub cukru lub cukru trzcinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

duże opakowanie jogurtu Zott lub 2 małe (temperatura pokojowa)

cukier puder do posypki

3 ładne miękkiego brzoskwinie/morele lub śliwki




PRZYGOTOWANIE

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić. Żółtka utrzeć z ksylitolem i wanilią. Dodać jogurt i olej. Do masy dodawać na przemian mąkę (mąki można razem połączyć) i łyżkę piany (mąki dodatkowo zmieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam). Dodać 2 łyżki karobu. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, na wierzch układając połówki brzoskwiń. Piec w 180° C ok. 50 - 60 minut.