niedziela, 23 czerwca 2013

Papryka faszerowana kaszą bulgur


Papryki faszerowane kaszą bulgur. Danie na obiad i kolację.


SKŁADNIKI:

2 papryki zielone 
1 żółta lub mix papryk
szklanka bulionu
3/4 szklanki kaszy bulgur
marchewka pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku
1 cebula
pół łyżeczki kminku
 2 łyżki oleju
pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
pół puszki pomidorów (pulpa)
sól
pieprz cayenne ( według upodobania)



PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj kaszę bulgur w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedź na sicie. Pokroj w kostkę marchew, czosnek i cebulę podsmaż na oleju mieszając. Dadaj przyprawy: kminek, mielone ziele angielskie, sól i pieprz cayenne. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj do nich odcedzoną kaszę bulgur i pomidory. Mieszaj chwilę gotując. 
Umyj papryki i przekrój je wzdłuż, wyjmij gniazda nasienne. Obgotuj je pięć minut w osolonym wrzątku lub ugotuj na parze. Wyjmij szczypcami i faszeruj kaszą z warzywami. Do żaroodpornego naczynia wlej bulion połóż nafaszerowane papryki. Przykryj pokrywą lub folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach C przez 30 minut do miękkości. Posyp przed podaniem np. kolendrą lub świeżym tymiankiem.