Pieczenie chleba na zakwasie bez drożdży składa się z kilku etapów:
piątek, 6 stycznia 2017
Chleb żytni na własnym zakwasie
Pieczenie chleba na zakwasie bez drożdży składa się z kilku etapów:
czwartek, 5 stycznia 2017
Sous Vide Cooker w Lidl. Test urządzenia oraz przepis.
Temperatura w jakiej można przygotować potrawy jest różna dla poszczególnych produktów.
• cielęcina: 65 ÷ 68 °C
• wołowina: 58 ÷ 60 ºC
• wieprzowina:65 ÷ 66 ºC
• drób: 65 ÷ 71 ºC
• warzywa: 80 ÷ 85 ºC
• ryby: 58 ÷ 60 ºC
Tak przegotowane produkty zachowują naturalny smak, soczystość i witaminy.
Urządzenie składa się z pokrywki, kratki dennej, kratki separujące,j pojemnika na wodę, modułu podstawowego, przewodu zasilającego i instrukcja obsługi
Zalety wolnowaru suou vide:
przygotowywanie większej ilości posiłków, marynaty wnikają do produktu spożywczego głębiej i intensywniej dzięki czemu potrawy stają się intensywne w smaku, produkty spożywcze nie tracą aromatu i wody przez co ryba czy mięso pozostają przez cały czas bardzo soczyste i nie wysychają. Można przygotowywać także warzywa korzeniowe oraz twarde owoce.
Produkty marynowane należy włożyć do worka próżniowego dzień wcześniej i umieścić w lodówce kawałki powinny być mniej więcej tej samej wielkości czy grubości w przypadku warzyw odcinamy głowy a większe sztuki dzielimy na kawałki.
Za pomocą urządzenia przygotujemy:
- wołowina polędwica stek rostbef
- wieprzowina karczek wieprzowy
- żeberka jagnięce
- pierś z kury pierś indycza kacza, gęsia
- łososia dorsza krewetki przegrzebki
- ziemniaki marchewki szparagi a nawet jajka w skorupce
Przed przystąpieniem do gotowania Należy uważnie przeczytać instrukcję i do dzieła jestem ciekawa jak Wam będzie smakowało podzielcie się ze mną waszymi uwagami.
rozmaryn
Umyć łososia osuszyć papierowym ręcznikiem, dwa plastry cytryny położyć na rybie, dodać rozmaryn do woreczka próżniowego zapakować łososia próżniowo. Zgodnie z instrukcją w zgrzewarce. Woreczek włożyć do wolnowaru i włączyć odpowiedni program. po zakończeniu programu wyjąć jak najszybciej łososia z woreczka. Podawać z ulubionymi warzywami na przykład szpinakiem i ziemniakami i sosem chrzanowym.
Moja opinia:
Kiedy już opanujemy zgrzewanie woreczków, a trwa to szybko, pozostaje nam tylko włączyć główne urządzenie, włożyć produkty i czekać wymagany czas.
Urządzenie jest wykonane estetycznie. Łatwe w użytkowaniu. Należy uważać na przyprawianie potraw. Przyprawiamy delikatnie przy tej metodzie gotowania. Używamy o połowę mniej przypraw niż w klasycznym gotowaniu lub smażeniu.
UWAGA!
Urządzenie sous vide, zgrzewarka do kupienia osobno z 1 rolką folii.
poniedziałek, 2 stycznia 2017
Szarlotka z mąki owsianej bezglutenowa
Do ciasta użyłam mąki bezglutenowej kupionej w specjalistycznym sklepie. Można zrobić z każdą mąką pszenną, żytnią. Ciasto nie jest słodkie, jego słodkość zależy od was. Ja jestem zwolenniczką średnio słodkich ciast.
Ciasto kruche nauczyłam się z programu Jacques Pepin i od tego czasu wykonuję tylko to. Czyli mąka, masło, woda, odrobina wody lodowatej, cukier. Jeśli ciasto ma być wytrawne np. do quiche dodaję wtedy sól.
SKŁADNIKI:
mąka owsiana 500 g
(Provena)
cukier trzcinowy 1 łyżka
masło zimne 200 g
woda zimna 3 łyżki
jabłka nierozpadające się 6 sztuk (u mnie Champion)
sok z połowy cytryny
mielony cynamon 1 łyżeczka
kardamon 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wsypałam do malaksera, dodałam zimne masło pokrojone w grubą kostkę oraz łyżkę cukru i zaczęłam mieszać. Kiedy ciasto zaczęło się grudkować dodałam zimnej wody. Uformowane ciasto przełożyłam na folię spożywczą, włożyłam do lodówki na 30 minut.
Jabłka obrałam, podzieliłam na ósemki, a ósemki na plasterki. Skropiłam sokiem z cytryny. Wsypałam 1 łyżkę cukru trzcinowego, kardamon i cynamon.
Połowę ciasta rozwałkowałam do formy i wylepiłam nim dno i boki formy, wyłożyłam jabłka, a wierzch przykryłam resztą ciasta. Można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Piec w 180 stopniach C ok. 60 minut.
Ze względu na brak glutenu ciasto kruszy się bardziej. Można dodać gumy guar, która jest zdrowym produktem roślinnym (dużo można poczytać w internecie informacji na temat gumy guar).