sobota, 11 lutego 2017

Czekoladowe ciasto z buraka

Czekoladowe ciasto z pure z pieczonego buraka. 

SKŁADNIKI:

buraki  pieczone 3 sztuki
2 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej lub innych np. pszennej lub owsianej
jaja 3 szt
olej rzepakowy 3/4 szklanki
cukier brązowy 1 szklanka/ lub 3/4 szklanki ksylitolu
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
kakao 3 łyżki

tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka roślinnego

PRZYGOTOWANIE:

Buraki upiec/ugotować zetrzeć na tarce na pure na najmniejszych oczkach. Wystudzić. Jaja ubić z cukrem, dodać buraki, mąkę, przesiane kakao, proszek do pieczenia. Na końcu dodać olej. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy i piec 45 minut w 180 stopniach. Na wierzch rozprowadzić polewę czekoladową. 

Ciasto posypałam pudrem z czarnej porzeczki. Ale w sklepie ze zdrową żywnością, można kupić puder z buraka.