SKŁADNIKI:
buraki pieczone 3 sztuki
mąka ryżowa pełnoziarnista 2 szklanki lub inna
jaja 3 sztuki
olej rzepakowy 3/4 szklanki
cukier brązowy 1 szklanka/ lub 3/4 szklanki ksylitolu
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
kakao 3 łyżki
tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka roślinnego
PRZYGOTOWANIE:
buraki pieczone 3 sztuki
mąka ryżowa pełnoziarnista 2 szklanki lub inna
jaja 3 sztuki
olej rzepakowy 3/4 szklanki
cukier brązowy 1 szklanka/ lub 3/4 szklanki ksylitolu
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
kakao 3 łyżki
tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka roślinnego
PRZYGOTOWANIE:
Buraki upiec/ugotować zetrzeć na tarce na pure na najmniejsztch oczkach. Wystudzić. Jaja ubić z cukrem, dodać buraki, mąkę, przesiane kakao, proszek do pieczenia. Na końcu dodać olej. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy i piec 45 minut w 180 stopniach. Na wierzch rozprowadzić polewę czekoladową.
Ciasto posypałam pudrem z czarnej porzeczki. Ale w sklepie ze zdrową żywnością, można kupić puder z buraka.