piątek, 7 czerwca 2019

Szparagi z piekarnika

Pieczone szparagi zobaczyłam u Magdy i Emmy  na Blogu.
Wyglądały bardzo apetycznie. Z super dipem.

Składniki:

wiązka zielonych szparagów*
bułka tarta (u mnie Bezgluten)
parmezan tarty ok. łyżka
jajko
sól
zioła prowansalskie do smaku

Przygotowanie:

Przepis jest łatwy. Po prostu obtaczamy szparagi w roztrzepanym jajku i panierujemy w mieszance bułki tartej, ziół prowansalskich i parmezanu .
Pieczemy w 190 stopniach ok 15minut ( moje po tym czasie były jeszcze  twarde i piekłam 30 minut).


* teraz moje spostrzeżenia:

1. wybierzcie trochę grubsze szparagi niż moje
2. następnym razem jednak zblanszuję kilka minut we wrzątku i osuszę na papierowym ręczniku. Potem będę panierować i piec tylko do zrumienienia się panierki.

środa, 5 czerwca 2019

Lemoniada truskawkowa z syropem klonowym


Składniki

truskawki dwie garście
woda mineralna gazowana lub naturalna 1,5 litra
syrop klonowy wg uznania ( 3-4 łyżki) 
mięta


PRZYGOTOWANIE

Truskawki umyj, pokrój w plasterki i lekko podgrzej. Kiedy puszczą mocny czerwony sok zawartość wlej do dzbanka uzupełnij wodą mineralną. Do dzbanka dodaj także kilka świeżych truskawek dowolnie pokrojonych i dodaj syrop klonowy. Pycha z lodem i listkami mięty.

wtorek, 4 czerwca 2019

Hummus z pieczonym batatem


Zimny prosto z lodówki hummus z oliwą, skropiony sokiem z cytryny. 


 batat pieczony 
słoiczek ciecierzycy
 łyżka tahiny
kolendra
kunim
ząbek czosnku
sól 
płatki chili
1/4 cytryny 


Batata pieczemy w folii ok 50 minut. Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki. Dodajemy resztę: odsączoną ciecierzycę ( wody nie wylewamy - może być potrzebna do rozrzedzenia humusu), tahinę, kumin, czosnek. Całość mieliny blenderem. Wkładamy do lodówki. Porcje polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny.