piątek, 7 czerwca 2019

Szparagi z piekarnika

Pieczone szparagi zobaczyłam u Magdy i Emmy  na Blogu.
Wyglądały bardzo apetycznie. Z super dipem.

wiązka zielonych szparagów*
bułka tarta ( u mnie Bezgluten)
parmezan tarty ok. łyżka
jajko
sól
zioła prowansalskie do smaku

Przepis jest łatwy. Po prostu obtaczamy szparagi w roztrzepanym jajku i panierujemy w mieszance bułki tartej, ziół prowansalskich i parmezanu .
Pieczemy w 190 stopniach ok 15minut ( moje po tym czasie były jeszcze  twarde i piekłam 30 minut).


* teraz moje spostrzeżenia:

1. wybierzcie trochę grubsze szparagi niż moje
2. następnym razem jednak zblanszuję kilka minut we wrzątku i osuszę na papierowym ręczniku. Potem będę panierować i piec tylko do zrumienienia się panierki.

5 komentarzy:

  1. prosto a smacznie :) ja w tym roku odczarowałam szparagi, bo po wcześniejszych próbach mi nie smakowały, ale teraz już wiem, że były źle przyrządzone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczna przystawka albo dodatek do obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam!
    Cieszmy się szparagami, bo niedługo się skończą...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio się do nich przekonałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak przygotowanych szparagów nigdy nie jadłyśmy ale chętnie byśmy spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń