SKŁADNIKI:
semolina - 500 g
woda - 300 g
drożdże suszone 7g lub zakwas 35 gram
cukier - 5 g
sól - 15 g
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier, rozpuszczone drożdże (lub zakwas), wodę i sól. Zagnieć ciasto. Pozostaw na 2 godziny do wyrośnięcia pod przykryciem. Następnie wyjmij ciasto i odgazuj. Uformuj w kształt bochenka. Posyp mąką blachę, połóż uformowany bochenek i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto należy przykryć. Po wyrośnięciu nastaw piekarnik na 240 stopni. Piec 30 minut. Otrzymujemy bochenek pięknego chleba o niesamowitym smaku. Mój chleb zrobiony jest na zakwasie pszennym (levito madre) z Włoch. Ale z powodzeniem uda się na drożdżach.
cudny bochenek :)
OdpowiedzUsuńPiękny bochenek :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie aż chce się skosztować
OdpowiedzUsuńWspaniały:)
OdpowiedzUsuń