poniedziałek, 10 stycznia 2022

Pasztet z soczewicy z pistacjami

 

Najlepszy w smaku i konsystencji pasztet warzywny jaki upiekłam 😉. Jest w nim słodka dynia, kasza jaglana, prażone słone pistacje|.Jest doprawiony rozmarynem, chili i szczyptą cynamonu. 


Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy

liść laurowy 1-2 szt.

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

1/4 sztuki dyni (u mnie hokkaido)

3-4 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

biała cebula

sól

mały słoiczek koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka rozmarynu

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2  papryczki chili 

50 - 100 g solonych prażonych pistacji

1 łyżka chia

listki świeżej szałwii


PRZYGOTOWANIE:

Szklankę soczewicy wypłukać. Zagotować 1 i 1/3 szklanki wody z liściem laurowym, dodać soczewicę, pół łyżeczki soli i gotować bez przykrycia 10 -12 minut (dzięki temu soczewica się nie rozpada). Po ugotowaniu odcedzić (choć będzie mało płynu). Dynię i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę w rondlu dodać dynię, cebulę i czosnek. Podlać niewielką ilością wody, posolić do smaku i dusić kilka minut do miękkości dyni. Dodać koncentrat, pokrojoną papryczkę chili lub płatki chili, cynamon, rozmaryn i razem dusić 2-3 minuty. Kaszę jaglaną, soczewicę i dynię umieścić w misce i zmiksować całość. Doprawić solą jeśli trzeba. Do masy dodać pistacje oraz nasiona chia i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (używam bezglutenowej). Wierzch wyrównać i posmarować niewielką ilości oliwy. Piec w 180 stopniach C 45 minut. Podałam na rzymskiej sałacie z chrzanem.