Najlepszy w smaku i konsystencji pasztet warzywny jaki upiekłam 😉. Jest w nim słodka dynia, kasza jaglana, prażone słone pistacje|.Jest doprawiony rozmarynem, chili i szczyptą cynamonu.
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
liść laurowy 1-2 szt.
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1/4 sztuki dyni (u mnie hokkaido)
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
biała cebula
sól
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 papryczki chili
50 - 100 g solonych prażonych pistacji
1 łyżka chia
listki świeżej szałwii
PRZYGOTOWANIE:
Szklankę soczewicy wypłukać. Zagotować 1 i 1/3 szklanki wody z liściem laurowym, dodać soczewicę, pół łyżeczki soli i gotować bez przykrycia 10 -12 minut (dzięki temu soczewica się nie rozpada). Po ugotowaniu odcedzić (choć będzie mało płynu). Dynię i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę w rondlu dodać dynię, cebulę i czosnek. Podlać niewielką ilością wody, posolić do smaku i dusić kilka minut do miękkości dyni. Dodać koncentrat, pokrojoną papryczkę chili lub płatki chili, cynamon, rozmaryn i razem dusić 2-3 minuty. Kaszę jaglaną, soczewicę i dynię umieścić w misce i zmiksować całość. Doprawić solą jeśli trzeba. Do masy dodać pistacje oraz nasiona chia i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (używam bezglutenowej). Wierzch wyrównać i posmarować niewielką ilości oliwy. Piec w 180 stopniach C 45 minut. Podałam na rzymskiej sałacie z chrzanem.