czwartek, 2 lutego 2023

Tortilla z ryżem


Tortilla z ryżem. Polecam ryż basmati ponieważ na niski IG. Skoro ta hiszpańska robiona jest z ziemniakami to pomyślałam że z ryżem też będzie smacznie.

Danie świetnie smakuje po treningu. 

Pasuje do lunchboxu, na obiad i kolację.

Nasza tortilla jest z aromatem grzybowym. Dodałam do niej zmielone na puder suszone grzyby.

Do danie możesz wykorzystać ryż z resztek z obiadu. Danie #zerowaste

Składniki:

3/4 szklanki ryżu ( np. basmati)

1 i 1/2 szklanki wody

sól i pieprz do smaku

5-6 jaj od wolnej kurki

1 cebula

granulowany czosnek do smaku

opcjonalnie zmielone w młynku kilka suszonych grzybków

olej so smażenia

1 łyżka natki z pietruszki

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w 1 i 1/2 szk. wody z dodatkiem soli. Po 10 minutach odcedzamy. Odstawiamy na bok. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oleju ok. 3-5 minut na małym ogniu i dodajemy ryż. Smażymy chwilę.Jaja rozbijamy do miski dodajemy sól, pieprz, granulowany czosnek i puder grzybowy jeśli chcemy nadać omletowi posmak grzybowy i mieszamy. Wlewamy masę do zeszklonej cebulki i ryżu i smażymy na złoty kolor na małym ogniu. Możemy włożyć do piekarnika i zapiec górę lub przełożyć za pomocą pokrywki odwracając tortillę na drugą stronę. Smażymy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy i posypujemy natką.


środa, 1 lutego 2023

Gofry chlebowe

Chlebowe gofry są świetną alternatywą dla chleba, szczególnie wtedy kiedy nam się skończył . Podałam je z pastą z pieczonej papryki i fety, z ogórkiem, fetą, rukolą i kiełkami brokuła.


Składniki: 

Ciasto:

300 g mąki orkiszowej chlebowej typ 1100

2 łyżki siemienia lnianego

200 ml wody

1/2 łyżeczki cukru 

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka drożdży lub proszku do pieczenia (jeśli chcemy mieć gofry od ręki )

Pasta z pieczonej papryki:

1 opakowanie fety

1 pieczona papryka z zalewy naturalnej

szczypta paptyki mielonej wędzonej

Przygotowanie:

Składniki na ciasto mieszamy w misce. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli wybierasz wersję z proszkiem do pieczenia piecz od razu.  Wersja w drożdżami wyrasta przynajmniej  godzinę. Wyrośnięte ciasto przelewamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Piecz 10-15 minut. 

Fetę i paprykę zmiksuj na pastę i dopraw wędzona papryką. Nałóż porcję na wypieczonego gofra i dekoruj ulubionymi składnikami. 




wtorek, 31 stycznia 2023

Kopytka pełnoziarniste z palonym masłem

 

Przygotowując palone masło trzeba poznać kilka ważnych zasad, aby uzyskać masło palone a nie spalone. Palone masło pachnie orzechami laskowymi. Masło trzeba podgrzać do 130-150 stopni C (dobrze mieć termometr kuchenny). Ale bez niego też uda nam się go zrobić. W podanej wyżej temperaturze białka i cukry zawarte w maśle poddają się karmelizacji. Takie palone masło wspaniale pasuje do ryb, warzyw przygotowanych na parze, wzbogacają smak zup oraz  deserów ( serników, tart, naleśników).
Do kopytek użyłam mąki orkiszowej ale pszenna też będzie dobra jeśli jej nie unikacie. 

Składniki:

Kopytka:

500 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 

jajko

2 łyżki kaszki pełnoziarnistej orkiszowej lub orkiszowe otręby

2-3 łyżki mąki orkiszowej + do podsypywania

sól do smaku


Przygotowanie:

Składniki na kopytka zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki a z ciasta formujemy wałek lekko spłaszczamy od góry i tniemy na małe kopytka. To samo robimy z pozostałą częścią ciasta. Gotujemy w osolonej wodzie 1-2 minuty po wypłynięciu. Wyjmujemy na talerze. 

Polewamy palonym masłem. 

Palone masło:

masło 82% tłuszczu ( niesolone)

Masło pokroić w kostkę i umieścić w rondelku w na średnim ogniu roztopić. Na maśle pojawi się piana, której nie wyrzucamy. Termometrem pilnujemy temperaturę aby nie przekroczyła 150 st. C. Mieszamy od czasu do czasu. Po chwili  gotowania białka i cukry zawarte w pianie zaczną brązowieć i opadać na dno rondla. Zdejmujemy masło z ognia i przelewamy do innego garnka aby zatrzymać proces gotowania.