środa, 1 lutego 2023

Gofry chlebowe

Chlebowe gofry są świetną alternatywą dla chleba, szczególnie wtedy kiedy nam się skończył . Podałam je z pastą z pieczonej papryki i fety, z ogórkiem, fetą, rukolą i kiełkami brokuła.


Składniki: 

Ciasto:

300 g mąki orkiszowej chlebowej typ 1100

2 łyżki siemienia lnianego

200 ml wody

1/2 łyżeczki cukru 

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka drożdży lub proszku do pieczenia (jeśli chcemy mieć gofry od ręki )

Pasta z pieczonej papryki:

1 opakowanie fety

1 pieczona papryka z zalewy naturalnej

szczypta paptyki mielonej wędzonej

Przygotowanie:

Składniki na ciasto mieszamy w misce. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli wybierasz wersję z proszkiem do pieczenia piecz od razu.  Wersja w drożdżami wyrasta przynajmniej  godzinę. Wyrośnięte ciasto przelewamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Piecz 10-15 minut. 

Fetę i paprykę zmiksuj na pastę i dopraw wędzona papryką. Nałóż porcję na wypieczonego gofra i dekoruj ulubionymi składnikami. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz