czwartek, 23 października 2014

Burger z komosy ze szpinakiem


Pyszny, pełen białka burger z komosy ryżowej.



Składniki:

1/3 opakowania komosy ryżowej (u mnie czerwona, ale ja wolę białą)
5 kostek mrożonego szpinaku
olej
sól
2 ząbki czosnku
jajo
łyżka mielonego lnu


Przygotowanie:

Komosę ugotuj ok. 15 minut w osolonej wodzie, odcedź i wystudź. Rozmroź szpinak i odciśnij z wody. Dodaj do komosy szpinak (jeśli jest w lisciach to posiekaj drobniej), wbij jajo i wciśnij czosnek. Dodaj mielony len. Całość wymieszaj dłońmi i uformuj burgery. Smaż na średnio rozgrzanym oleju z obu stron. Osusz na ręczniku papierowym.

Ja podałam z bezglutenową ciabattą (kupioną w Rossmannie), z plastrem pomidora, serem owczym, musztardą, ogórkiem kiszonym i kiełkami pora.




34 komentarze:

  1. i można zdrowo i smacznie ?
    pewnie, że można !
    http://filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ślicznie!
    Chętnie bym spróbowała jak smakuje .

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ładnie wygląda! Bardzo ciekawa jestem, jak smakuje; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka rewelacja, wygląda jak z bajki :-) musi być pyszny :-) gratuluję pomysłu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. bezglutenowa ciabatta? muszę się przejść do rossmana ;)
    a ten burger jest cudowny! moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale apetyczny! Nie mogłabym sobie odmówić przyjemności spróbowania tego burgera ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bombowe!
    A jakie zdjęcia apetyczne.. ale bym zjadła takiego domowego burgera, mmm.. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomysł na takie burgery na pewno wykorzystam :)! Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  9. burgery bez mięsa do mnie trafiają ostatnio :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł, ciekawa jestem smaku tych burgerów :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie prezentuje się ten burger :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bosko:) Zjadłabym takiego burgera.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne zdjęcia, aż chcę zjeść monitor:)

    OdpowiedzUsuń
  14. To co zrobiłaś jest fantastyczne. Ale zdjęcie jest genialne. Pysznie i pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacja, bez szpinaku już próbowałam i były pyszne, ale Twoje pewnie są jeszcze pyszniejsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kolejny bardzo ciekawy pomysł na ostatnio pokochaną przeze mnie quinoa - napewno wykorzystam przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  17. łał! Zjawiskowy jest Twój burger!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda rewelacyjnie, aż mam ochotę go jak najszybciej zrobić:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fantastyczny! I do tego mega zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudo ! Pierwszy razy widzę takiego burgera.

    OdpowiedzUsuń
  21. Zdrowo, pożywnie i smacznie - czyli wszystko się zgadza :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zdrowy burger - przepyszny oksymoron ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pysznie, zdrowo. Do zjedzenia. Ale... najpierw popatrzę, bo jest na co :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zdrowo i pysznie :) ! Kusi mnie ta komosa, chyba czas zakupić :) Nawet bym nie pomyślała, że można z niej takie świetne burgery zrobić :) !

    OdpowiedzUsuń
  25. Jest to jeden z lepszych burgerów, jakie widziałam :) wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Interesująca propozycja, chętnie bym się poczęstowała, musi ciekawie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  27. Mniam ..uwielbiam takie przepisy :) Na pewno wypróbuje !

    OdpowiedzUsuń